GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rätt att rättspröva kraftledningen

Trots att riksdagen krävt att en fristående aktör ska granska kraftledningstillstånd ger regeringen klartecken till ledningen mellan Ekhyddan i Blekinge via Nybro till Hemsjö utanför Oskarshamn.
Ledare • Publicerad 5 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Högsta förvaltningsdomstolen kan underkänna regeringens beslut om kraftledningen som ska gå via Nybro.
Högsta förvaltningsdomstolen kan underkänna regeringens beslut om kraftledningen som ska gå via Nybro.
Foto: Scanpix

Beslutet om att ge affärsverket Svenska kraftnät tillstånd för kraftledningen mellan Hemsjö utanför Oskarshamn och Ekhyddan kom minst sagt överraskande. Beslutet går på tvärs mot Energimarknadsinspektionen tidigare nej till samma ledning med hänvisning till att den ”inte uppfyller kraven på lämplig lokalisering med bästa möjliga teknik".

I en tid där elbristen drabbar södra Sverige med skyhöga elpriser som följd och när det ligger ett egenvärde i att kunna exportera el i framtiden till Baltikum för att minska de fria staternas beroende av rysk energi ifrågasätter få behovet av nya elledningar. I Mobergland minns man också hur författaren en gång till slut accepterade en ledning över tomten, när han tioll slut kände att hans äganderätt till marken respekterades. Där ligger problemet. Avvisandena av bondefolkets invändningar här tärt på förtroendet mellan markägare och myndigheter. De ifrågasättanden som avvisats av Svensk kraftnät fick ju också stöd av Energimarknadsinspektionen. Ändå ger regeringen grönt ljus för projektet.

Till bilden hör också att riksdagen redan 2018 ville se att en fristående aktör räknade på Svenska kraftnäts samhällsekonomiska kalkyler. Vad hände med tillkännagivandet? Efter turer fram och tillbaka med en missnöjd riksdag landade ärendet i en proposition i våras med innebörden att regeringen ska förtydliga vilka samhällsekonomiska analyser affärsverket ska genomföra. Någon lagtext om fristående granskning som också en utredning föreslog blev alltså inte av.

”När affärsverkets kalkyler får kritik av sådan art som i Energimarknadsinspektionens beslut är det dock uppenbart var huvudproblemet ligger.”

Det är i längden orimligt om myndigheters beräkningar inte ska ses som sakliga och objektiva. Det urholkar förtroendet för myndigheter. När affärsverkets kalkyler får kritik av sådan art som i Energimarknadsinspektionens beslut är det dock uppenbart var huvudproblemet ligger.

Det talas nu från bland annat Nybro kommuns sida om att överklaga beslutet. Det är ett något felaktigt begrepp i sammanhanget. Vad som är möjligt är att rättspröva ett tillstånd enligt miljöbalken som detta i Högsta förvaltningsdomstolen. Den prövningen är dock snäv och gäller endast beslutets laglighet och inte dess lämplighet.

Det gäller att vara medveten om denna möjlighet. Regeringen upplyser nämligen märkligt nog aldrig (Thomas Bull, Förvaltningsrättslig Tidskrift 3/2021) formellt om att ett ärende kan prövas i Högsta förvaltningsdomstolen. Samtidigt så försvarar aldrig regeringen sina beslut inför domstolen.

Det är nu sällsynt att beslut av regeringen bedöms vara olagliga. Prövningen kan ändå bli som Bull skriver ”ingående” och ta upp problem i beslutet. Därför är en rättsprövningen av tillståndet till denna kraftledning långtifrån meningslös, även om den slår fast att beslutet fattats i laga ordning.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.