Rapport om välfärd ska göra alla nöjda

Ledare • Publicerad 8 februari 2006

Den borgerliga alliansens välfärdsgrupp släppte en trettio sidor lång slutrapport igår. ”Välfärd för trygghet och valfrihet” är arbetsgruppens egentliga namn. Det är ganska betecknande för alliansens hela arbete. Oavsett falang ska nyckelorden trygghet och valfrihet göra alla borgerliga väljare nöjda.

I rapporten ingår frågor kring åldringsvård, psykiatri, sjukvård, och rehabilitering. I många av dessa frågor har kristdemokraterna haft en klassiskt hög profil under lång tid. Det märks i rapporten, och det märks också genom att Maria Larsson, partiets förste vice ordförande, har varit den som hörts i medierna de senaste dagarna. De kristdemokratiska kärnfrågorna lyser igenom främst inom rapportens formuleringar kring äldrevården, en värdig och trygg ålderdom, en vårdgaranti värd namnet och så vidare. Folkpartiet har lyckats få gehör för sin handikappspolitik, och moderaterna för att vårdpersonal bör uppmuntras att utveckla sina idéer för att starta eget och utveckla sin kompetens, samt att akutsjukvård bör kunna drivas med möjlighet till vinst. Ett tydligt eko av den tidvis hätska stockholmska sjukvårdsdebatten om Sankt Görans sjukhus.

Alliansens gemensamma arbete inför valet i höst är historiskt omfattande. De sex arbetsgrupper som inrättats, varav välfärdsgruppen är en, är ett exempel på det. Ett annat led i att vinna väljare i nya grupper har blivit att ta till formuleringar och ordval som i kan verka mycket märkliga. I förordet till rapporten kan läsas att: ”Två grundprinciper har varit ledande för vårt arbete.

För det första; vården och omsorgen ska vara solidariskt finansierad och ges efter behov -plånboken får inte styra vem som får vård...”

Detta är ordvändningar som hittills har varit helt förbehållna andra partiers verklighetsbeskrivning. Det har inte ingått i borgerlighetens idégods att plånboken bör styra vem som får bra vård eller inte. Däremot har det alltid funnits idéer kring hur den bör ordnas så alla får tillgång till den utan att man för den skull måste gå via skattsedeln. Det är som om borgerligheten plötsligt befinner sig i en valrörelse mot den gängse uppfattningen av sig själva - en ytterst märklig situation.

Men här finns förstås allt att vinna, eftersom socialdemokratins högerspöke på detta vis både hanteras och eliminieras. Om den valstrategin når ända fram, det återstår att se.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.