Rädda skolan från Baylan!

Ledare • Publicerad 9 december 2005

Skolminister Ibrahim Baylan är lite purken. Inte främst på de borgerliga partierna – det är han väl för jämnan – utan på samarbetskamraterna i miljöpartiet. Miljöpartiet vägrar nämligen att acceptera Baylans förslag till ny skollag.

På torsdagen meddelade Baylan att det är slutpratat om skollagsförslaget. Förhandlingarna har brutit samman och nu blir skolan en valfråga.

Det är utmärkt att skollagsförslaget stoppats och att Baylan fått ge sig. För en gångs skull har miljöpartiets position som stödparti till en minoritetsregering lett till något bra.

Striden handlar i stor utsträckning om inställningen till friskolor. Miljöpartiet är för friskolor, har alltid varit det och tänker fortsätta att vara det, trots samarbetet med friskolemotståndarna i socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Socialdemokraternas inställning i friskolefrågan är faktiskt obegriplig. I teorin är många socialdemokratiska skolpolitiker för friskolor, men med så många reservationer att stödet i praktiken blir betydelselöst. Friskolorna får inte bli för många, inte för stora, inte för bra, de får inte bygga på konfessionell grund, de får inte göra si och inte göra så. Det gör att när socialdemokrater ska ta ställning till en friskoleetablering röstar de nästan alltid för avslag. I just det fall de ska ta ställning till finns det alltid ett skäl att säga nej. Precis som de kan vara för entreprenader och konkurrensutsättning av offentlig verksamhet i teorin – bara inte just nu, just här, just när det gäller den här verksamheten.

Vi vet att friskoleetableringar innebär att kvaliteten i den kommunala skolan höjs – även skolverksamhet mår bra av konkurrens. Vi vet att friskolor ofta är bättre på att ta hand om barn med speciella behov än vad den offentliga skolan är. Vi vet att friskolor är pedagogiskt innovativa och att de kan erbjuda speciella inriktningar även i teoretiska ämnen – något socialdemokrater absolut inte tycker att den offentliga skolan ska få göra. Gärna specialskolor för barn som är bra på att spela tennis eller åka skidor, men speciella skolor eller ens speciella klasser för barn som är bra i matematik eller engelska, det kan man inte tänka sig.

Miljöpartiet vill också öka de kommunala skolornas självständighet och ge dem samma möjligheter att profilera sig som friskolorna har. De vill exempelvis avskaffa timplanerna.

Socialdemokraterna vill inte alls höra på det örat. För dem är likriktning det centrala målet. Det ska helt enkelt vara likadant överallt.

Socialdemokraterna har orsakat den svenska skolan tillräckligt stor skada. Under decennier av socialdemokratisk skolpolitik har kvaliteten i skolan försämrats dramatiskt. Eleverna lär sig allt mindre, vilket leder till att kraven måste sänkas även på högre nivåer i utbildningssystemet.

På debattplats i dagens Barometern-OT talar utbildningsminister Leif Pagrotsky och två av hans partikamrater stolt om Sverige som en framstående forskningsnation. Om socialdemokraterna tillåts fortsätta urholka kvaliteten i den svenska skolan kommer Sveriges framstående position i forskningsvärlden att vara ett minne blott.

Cecilia Brinck

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.