GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Professionsetik slår SD-politik

Några av Tidöavtalets punkter strider mot den yrkesmoral som utvecklats under lång tid hos professioner som läkare och lärare.
Ledare • Publicerad 21 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Spännvidden mellan Tidöpartierna i avseende på ett antal punkter i överenskommelsen framkom åter under helgen sedan statsrådet och ledarna för Liberalerna, Johan Pehrson, talade om den bruna sörjan i SD och deklarerade att han stoppat en rad av SD:s politiska krav.

Tar för lätt på yrkesetiken.
Tar för lätt på yrkesetiken.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Flera ministrar har också senaste veckorna tagit avstånd från punkter i programmet. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg (KD) distanserade sig med hänvisning till patientsäkerhetslagen från skrivningarna om att rätten till offentligt finansierad tolk ska begränsas.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) underströk att utvisningar av prostituerade på grund av vandelskrav gick stick i stäv med de insikter hon tillskansat sig från arbetet som åklagare med inriktning på grov organiserad brottslighet.

Det finns dock ytterligare något exempel på punkter som tenderar att ha kastats in i sista stund i överenskommelsen. Att kommuner ska vara skyldiga att informera polis och Migrationsverk om förekomsten av tillståndslösa personer i skolor eller vård är ett sådant.

I samtliga fall finns det relevanta problem. Det är orimligt att personer som saknar ambition att lära sig svenska flyttar över tolkkostnader på skattebetalare. Det offentliga har länge sänt dubbla signaler när myndigheter å ena sidan ska verkställa avvisningar samtidigt som andra myndigheter ja till och med delar av fackföreningsrörelsen uppmuntrar tillståndslösa att stanna kvar i ett parallellsamhälle.

Men punkterna är författade utan någon djupare förståelse av den professionsetik som under århundraden utvecklats. De förbigår att yrken har olika uppdrag och därmed olika etiska grundvärderingar. Läkarens - bota, lindra och trösta - har formats utanför politiken. I den medicinska etiken ligger plikten att hjälpa den behövande. Det talas i Tidöavtalet om vissa undantag från anmälningsplikt ( KD och L-synpunkt) men normen är rimligen den motsatta. Att vissa delar av det offentliga har till uppdrag att anmäla tillståndslösa. Sjukvårdens personal kommer aldrig underkasta sig regler som strider mot grundläggande medicinsk etik. Grundskolans lärarkår lär bli svår att övertyga om att den ska ringa polisen när det gäller tillståndslösa barn i klassrummet.

Professionsetiken är en grundbult och en tillgång i ett fungerande samhälle. Den bygger på att etiken värnas och odlas inom yrkeskårerna. Den har utvecklats i en humanistisk västerländsk tradition.

Profession betyder för övrigt bekännelse. Med yrket följer en bekännelse till en viss etisk hållning. Och journalister, läkare, lärare och åklagare för att bara ta några exempel har en i olika länder och olika kulturer ofta tämligen likartad syn på sin yrkesmoral.

”Bara den som menar att stat och samhälle är synonyma enheter förbigår professionsetikens betydelse.”

Bara den som menar att stat och samhälle är synonyma enheter förbigår professionsetikens betydelse.

Högerpopulismen har kända svårigheter med professionsetik och civilsamhälle.

Svensk socialdemokrati och vänster har å sin sida inte så mycket att skryta med. Här har medicinsk etik utvecklats i stor utsträckning inom det offentligas hägn medan den odlats inom en mer självständig läkarkår på kontinenten. Medan svensk vänster betonat rättigheter inom välfärden för nyanlända handlar professionsetik istället mer om skyldigheter och plikter.

Sant är dock som Johan Pehrson säger, i ett uttalande som annars inte underlättar regeringssamarbetet, att Sverigedemokraterna fick kompromissa bort många av sina hjärtefrågor i Tidöavtalet. Biståndet är nästan oförändrat. Volymmålen i flyktingpolitiken borta. Asylrätten kvar.

Och några av punkterna lär aldrig genomföras. Professionsetiken är tillräckligt stark även i Sverige för att stå emot mindre genomtänkta politiska punkter.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.