Problemparti byter stil

En och annan höjde på ögonbrynen. Lars Rosén (SD) begärde ordet i fullmäktige. Kalmars politiker hade budgetdebatt före sommaruppehållet.
Ledare • Publicerad 12 juli 2012

Rosén bekymrade sig för invandring och flyktingmottagning. Men åhörarna uppfattade, att han inte hade något emot den öppna famnens politik, bara kommunen hade ekonomiska resurser att ta hand om de nyanlända. Det var inget svepskäl för att stänga dörren för den påstådda islamiseringen av Sverige utan en ny mjukare framtoning hos Sverigedemokraterna.

Partiet har även i rikspolitiken lämnat de främlingsfientliga slagorden bakom sig och vill gärna framstå som socialkonservativt.

Inne i huvudfåran kommer därför Sverigedemokraterna att bevakas och granskas i medierna ungefär som alla andra partier.

Björn Häger beskriver i boken Problempartiet hur medierna inför valet 2010 hade svårt att skriva om Sverigedemokraterna. Några valde att förtiga dem. Andra skrev men tog öppet avstånd. Få behandlade dem efter samma journalistiska principer som de andra partierna.

Häger menar att journalisterna dels hade en beröringsskräck, dels var brända av den glättiga bild som hade målades upp av Ny Demokrati inför valet 1991. Partiledarna Bert Karlsson och Ian Wachtmeister beskrevs som två glada upptågsmakare, som förde in en lite galen dimension i politiken.

Under partiets tid i riksdagen blev granskningen mer kritisk i takt med att partiet utvecklades i invandringsfientlig riktning. Man kan säga att Sverigedemokraterna genomgår en omvänd utveckling. Partiet har sitt ursprung i rent rasistiska grupperingar och söker sig nu in i den politiska gemenskapen. Det börjar märkas att partiet inte längre är utfruset i medierna. SD börjar ta plats efter storlek och nyhetsvärde.

Två utvecklingsvägar är möjliga. Jimmie Åkessons alltmer salongsfähiga Sverigedemokrater blir som alla andra, vattnar ur sin särprägel och får svårare att profilera sig mot väljarna. När Sverige har fått de jämnstora dominerande partierna Moderaterna och Socialdemokraterna blir det allt svårare för de andra att vinna gehör för sina frågor.

I det andra scenariet går Sverigedemokraterna samma väg som Ny Demokrati. Medan en grupp försöker anpassa politiken till riksdagens villkor, kan en mer hårdför falang slå vakt om de gamla grundvärderingarna och, enkelt uttryckt, försöka bevara den gamla extremismen. Sådana partier bryts lätt sönder och samman, oavsett om de är till höger eller till vänster på den politiska skalan.

Därför var Lars Roséns inlägg i fullmäktigedebatten av intresse långt utanför Kalmars kommunala budget.

UW

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.