GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Politisk charad att ej förhandla

Gränsen för hur S och C är redo att interagera med V har förskjutits. Därmed faller egentligen också C:s motstånd mot M:s villighet att samtala med SD.
Ledare • Publicerad 12 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Vem som talar med vem och hur har blivit allt mindre graverande.
Vem som talar med vem och hur har blivit allt mindre graverande.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det gick att ta på den frustration Moderaternas partiledare gav uttryck för efter sitt samtal med talmannen under onsdagen. Ett spektakel, beskrev han det som när ”riksdagen ägnar mer tid åt att bilda ständigt nya regeringar som inte har en gemensam uppfattning om färdriktningen,” samtidigt som landet brottas med gängvåld, elbrist och mycket annat.

Även om det är starka ord för vad som i praktiken är demokratin som går sin gång kanaliserar det en uppgivenhet som mången väljare kan känna. Det myckna regeringsbytandet – detta blir det tredje skiftet på bara tre år – vittnar om den instabila grund som hela vänster-mitten-samarbetet vilar på. Ett skakigt samarbete som kräver konstanta omförhandlingar.

Och vad gäller just synen på förhandlingar tycks de inblandande partierna gå igenom något av en metamorfos. När Magdalena Andersson (S) var färdig med sitt samtal med talmannen fastslog hon att hon ej kommer ”förhandla” med Vänsterpartiet om budgeten på grund av risken att då förlora stödet från Centerpartiet. Anledningen är alltså strikt strategiskt; inget nämndes om sakpolitiska skillnader eller värderingsmässiga avstånd.

Samtidigt var Andersson snabb att lägga till att hon kommer samtala med Vänsterns partiledare Nooshi Dadgostar för att diskutera sakfrågor och ”nå en överenskommelse”. Med andra ord kommer Vänstern återigen på ett eller annat sätt få inflytande. Det demonstrerar tomheten i den politiska akrobatik som görs för att Centern ska mäkta med att stödja en socialdemokratiskt ledd regering.

”Vad gäller just synen på förhandlingar tycks de inblandande partierna gå igenom något av en metamorfos.”

Även Centern självt tycks ha insett det hela då man numera, som partiledaren Annie Lööf häromdagen, hellre talar om att hålla ytterkantspartiet från ”avgörande” inflytande snarare än på total distans.

Det har skett alltså skett ett skifte i synen på huruvida man får diskutera sakpolitik eller ej i syfte att nå sina egna politiska mål – åtminstone om samtalsparten heter Vänsterpartiet.

Man kan, åtminstone vad gäller Centerpartiet, fråga sig varför sådana samtal med Sverigedemokraterna skulle vara värre än att diskutera sakpolitik med vänstern.

Skulle det vara så att en hypotetisk Moderat-ledd regering i sinom tid tillträder med stöd av Sverigedemokraterna finns det all möjlighet för Centern att agera politisk väktare på samma sätt som Vänsterpartiet gjorde när man fällde den rödgröna regeringen på grund av frågan om marknadshyra.

Centerns samarbete med en rödgrön regering som bland annat vilar på vänsterpartistiskt stöd har bevisligen inte gjort Sverige till en diktatur, trots partiets tvivelaktiga historia. Nog torde Annie Lööf lita på att även Ulf Kristerssons demokratiska ryggrad håller.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.