Politisera inte historien

Nej, Sverige bör inte som stat ha synpunkter på om de fruktansvärda händelserna i Turkiet 1915 ska klassas som folkmord eller ej.
Ledare • Publicerad 10 mars 2010

Ingen ifrågasätter att de ottomanska förföljelserna av armenier och andra kristna minoriteter kostade tusentals och åter tusentals liv. Det finns till och med en dokumenterad replik av Adolf Hitler i frågan – ”Vem minns i dag armenierna?” Den inställningen bäddade för Nazitysklands dåd.

Men ska katastrofen klassas om folkmord av politiska församlingar? När den amerikanska kongressen gjorde detta blev reaktionerna från dagens Turkiet snabba och starka. Nu ska samma sak diskuteras i vår riksdag.

Inget kan ge dem som då dog livet åter. Vad vi kan bidra till är ett erkännande av deras livsöden och sanningskrav i diskussionen om ansvaret. Det ger upprättelse åt dem och kan också verka för försoning mellan dem som i dag lever i Turkiet. Vi har sett hur sanningskommissioner verkat på detta sätt i många länder; de möjliggör en ny start.

Politik är inte vetenskap, dess mål är att skapa frihet, försoning, tolerans och nya livsmöjligheter. Bidrar politiska beslut om en katastrof ska kallas ”folkmord” till detta? Man kan tvivla – sanningen bör nås och ansvaret belysas med andra medel.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.