Politikermoral

Ledare • Publicerad 15 december 2005

Aftonbladet har granskat över 13 000 kommunalpolitiker och konstaterat att många av dem har skulder och betalningsanmärkningar.

I Kalmar län rör det sig om 25 politiker som jagas av kronofogden för allt från obetald TV-avgift till skulder på hundratusentals kronor.

Det är kanske inte så anmärkningsvärt att politiker precis som alla andra kan hamna hos kronofogden – en betalningsanmärkning är lätt att få och svår att bli av med. Den som har en sådan, kanske på grund av en bortglömd p-bot eller en försenad inbetalning av studielånet, blir inte nödvändigtvis en sämre politiker för det.

Men vad som är upprörande är att så många politiker har skatteskulder, hela fyra procent. I vänsterpartiet är siffran nästan elva procent.

Dessa politiker sitter alltså i landets fullmäktigeförsamlingar och fattar beslut om skatter, som de sedan inte själva betalar. De försvarar de höga skatterna med näbbar och klor, men klarar själva inte av att betala dem.

En ledande företrädare för vänsterpartiet försvarar partikamraternas skatteskulder med att de ofta har så låga inkomster – därför är det förståeligt att de ibland inte klarar att betala skatten.

Det har han säkert rätt i. Men hur han kan förena detta konstaterande med ett fortsatt försvar för vänsterpartiets högskattepolitik går faktiskt inte att begripa.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.