GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Politiken ska inte styra etiken

Det behövs ett oberoende medicinsk-etiskt råd.
Ledare • Publicerad 6 augusti 2022 • Uppdaterad 6 augusti 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

År 1985 inrättades Statens medicinsk-etiska råd, Smer, av riksdagen. Syftet med rådet var att bistå beslutsfattare med etiska analyser av komplexa frågeställningar. Behovet av etisk expertis ökade i takt med utvecklingen av den medicinska och biologiska forskningen. De etiska frågorna har blivit än mer angelägna och brännande i dag.

Sverige var bland det första länderna att inrätta ett sådant råd, men Sverige är ett av få länder som har politiskt valda företrädare i sitt medicinsk-etiska råd. I dag är närmare hälften av ledamöterna valda som politiska representanter för riksdagspartierna.

Forskning måste alltid vägledas av etisk reflektion. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
Forskning måste alltid vägledas av etisk reflektion. Foto: Fredrik Sandberg / TT.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hur felaktig nuvarande modell är illustreras inte minst av att samma personer som fattar beslut i socialutskottet och riksdagen om exempelvis den nya lagen om organdonation även är ledamöter i Smer. Hur oberoende och djupgående blir analysen av en sådan etiskt komplex fråga i Smer när de politiska ledamöterna redan driver en linje och vet hur de tänker rösta?

Politiska krafter i Smer har tidigare också drivit frågorna om att tillåta aktiv dödshjälp samt surrogatmödraskap. Hur fri och förutsättningslös blir en analys av de frågorna när rådets politiska representanter redan bestämt sig och pådriver olika ställningstaganden politiskt?

Det är således de politiska beslutsfattarna själva som är med och formar den vägledning som politiska beslutsfattare sedan ska delges. Det är naturligtvis en oacceptabel slagsida och en märklig konstruktion.

”Tidigare valdes en prästrepresentant in i rådet just utifrån sin kompetens som präst och teolog, så är det inte längre.”

Tidigare valdes en prästrepresentant in i rådet just utifrån sin kompetens som präst och teolog, så är det inte längre. Det ger en märklig signal, för det är trots allt de kristna – och judisk-kristna – idéerna och erfarenheterna som format den västerländska kulturen med dess människosyn, etik och världsbild.

Konstruktionen måste således rivas upp och göras om. Det staten behöver är ett oberoende medicinsk-etiskt råd bestående av experter på, för uppdraget, väsentliga områden.

Politiker har faktiskt inte i Statens medicinsk-etiska råd att göra. Rådet bör istället helt utgöras av ledamöter med mångfacetterad medicinsk-etisk, etisk och livsåskådningsmässig kompetens. Även författare och konstnärer borde finnas representerade i rådet. De skulle bidra till synen på vad det är att vara människa och hur människans värde och värdighet ska upprätthållas och upprättas.

Det här borde politikerna själva inse och lämna sina platser till förfogande. Således behöver en ny oberoende modell föreslås för riksdagen Att hitta en process för inval av lämpliga och kvalificerade personer med relevant och angelägen kompetens till det oberoende rådet torde inte vara komplicerat. Det skulle vara en uppgift helt för det nya rådet, utan styrning och inblandning från den politiska sfären.

Först när Statens medicinsk-etiska råd är oberoende kan rådets viktiga uppgift fungera blomma fullt ut. Till gagn för såväl politiken som för samhället.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.