Pippi!

Ledare • Publicerad 1 mars 2006

Fågelinfluensan är över oss. Alla har vetat att det bara är en tidsfråga innan vi hittar de första döda pippifåglarna här i trakterna. Tidningarna är fulla, spalt upp och spalt ned om H5N1. Kvällstidningarna har redan, enligt sin egen dramaturgi, döpt influensan till ”dödsviruset”. Expressen: ”Militär ska inta zonen” och ”Paniken sprider sig efter tyska dödskatten”.

Så nu när vi då panikar loss riktigt, så kan det vara bra att försöka skaffa sig ett fågelperspektiv på saken, så att säga. Ta reda på vad alla andra skriver om oss. För visst är måste det vara så, att när ”dödsviruset” nu kommit till Sverige, så rapporterar Norden, Tyskland och hela världen om det?

BBC brukar vara ena riktiga hejare på att fånga upp internationella nyheter. Men deras webbplats bbc.co.uk rapporterar bara om den tyska katten. Vi då?

Men inte heller Hufvudstadsbladet, Finland, Berlingske Tidende i Danmark, eller någon norsk tidning gör någon större nyhet, eller någon nyhet alls för den delen, av att ”dödsviruset” kommit till Sverige. Tyskland? Nej, de verkar bara vara upptagna med sin katt.

Kanske har man viktigare saker att bekymra sig över ute i världen. Berlingske skriver om Guantánamo. Låt gå för det. Verdens Gangs stora rubrik om Sverige rör sig om ”mulig kugalskap”. Ett möjligt fall av Galna ko-sjukan, alltså.

Med andra ord: Galna kossor rör upp större rubriker än en ankdamm med pippi.

Konstigt.

Sylvia Asklöf

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.