Annons

Peter Sandwall tar befälet över Kalmar län

Regeringen utser en högre statstjänsteman som landshövding i Kalmar län.
Ledare • Publicerad 3 juli 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Efter politikern Sven Lindgren, regiondirektören Stefan Carlsson och näringslivsföreträdaren Thomas Carlzon hämtar regeringen landshövdingen till Kalmar län från den statliga förvaltningen.

Kalmar läns tillträdande landshövding, Peter Sandwall, i civil klädsel, möter tillsammans med överbefälhavaren Micael Bydén franska soldater.
Kalmar läns tillträdande landshövding, Peter Sandwall, i civil klädsel, möter tillsammans med överbefälhavaren Micael Bydén franska soldater.Foto: Astrid Amtén Skage/Forsvarsmakt

Generaldirektören i försvarsmakten Peter Sandwall flyttar således in på residenset på Kvarnholmen där bosättningsplikt föreligger.

Annons

På landshövdingar sägs det inte finnas någon annan lika tungt vägande kravprofil än att vederbörande inte ska hämtas från det egna länet. Lokala spekulationer visade sig därför sakna grund. Regeringen har också i högre grad än tidigare varierat utnämningarna.

Om Stefan Carlsson med sin bakgrund symboliserade regionchefen som poängterade utveckling och efterträdaren Thomas Carlzon näringsliv och företagande är Sandwall den lagstyrde statstjänstemannen som haft det svåra uppdraget att utöva befäl över försvarets ekonomi. Kontakterna med den centrala myndighetszonens innersta krets och med finansdepartementet kommer att framhållas som en styrka. Även hans marina bakgrund med en uppsjö av erfarenheter kommer väl till pass i ett kustlän.

Och även om länsstyrelserna förlorar tillsynen över den kommunala räddningstjänsten till allt viktigare Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) blir de krisberedskapsfrågor som Sandwall länge arbetat med allt tyngre på myndigheten.

Landshövdingens uppdrag har komplicerats under de senaste åren. Å ena sidan ska länsförvaltningens chef leda myndigheten, som saknar en styrelse, och vara regeringens företrädare i länet, å andra sidan ska hövdingen hävda länets intressen.

Sedan länsstyrelsen förlorat sin utvecklingsuppdrag till regionen innebär det att landshövdingen och länsrådet är tämligen ensamma om utvecklingsuppdraget. Andra arbetar med tillsyn och kontrollfrågor, över naturreservat, jordbruk och detaljplaner. Duon i topp blir tämligen ensam om att hävda utveckling när sammanvägningar mellan olika intressen ska ske.

I län som Kalmar spelar landshövdingen en förhållandevis stor roll. Den informella makten är betydande. Det behövs också mötesplatser där värden själv kan agera utan någon egen partipolitisk agenda. Och det finns förväntningar på att landshövdingen ska lösa upp knutar och röja vägar för tillväxt och utveckling.

Valet av Sandwall kan ses som traditionellt och säkert. Efter de senaste turerna behöver länet en rutinerad statstjänsteman.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons