unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Pensionsgrupp i periferin

Regeringen ignorerar pensionsuppgörelsen när vallöften ska uppfyllas.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Höjda, hållbara och trygga pensioner. Detta är ledorden för pensionsgruppen – som innesluter januariöverenskommelsens partier och Moderaterna och Kristdemokraterna – som via konsensusbeslut kan förändra pensionssystemet.

Dessvärre ruckar samarbetet i grunden när dess ordförande, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), går bakom ryggen på detsamma och i hemlighet tillsätter en egen utredning om höjd pensionsavgift.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) kör över pensionsgruppen.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) kör över pensionsgruppen.
Foto: Marko Säävälä/TT

När det uppdagades menade Shekarabi att pensionsgruppen får ta ställning till utredningens resultat senare. Men i ett samarbete som kräver konsensusbeslut är det olycksbådande att gruppen inte informeras om en sådan utredning och framförallt att underlaget helt får styras av en S-politisk agenda.

quote
Utan inblandning från pensionsgruppen har utredningens uppdrag tydligt formats i enlighet med Socialdemokraternas vallöften.

Utan inblandning från pensionsgruppen har utredningens uppdrag tydligt formats i enlighet med Socialdemokraternas vallöften. Utredningens avtal har skrivits med PR-koncernen Reform Society. Byrån är uppenbart politisk och skriver på sin hemsida att de bara tackar ja till uppdrag de ”tror på” och att kunden alltid får medarbetare som ”tror på just deras fråga”.

Utredningens resultat kommer alltså inte vara opartisk från något håll – varken i vad den getts för uppdrag eller utifrån uppdragstagarens egen agenda. Samtidigt smusslar Shekarabi öppet med att han helt kör över pensionsgruppen.

Ardalan Shekarabi brukar ofta tala om betydelsen av förvaltningens oberoende och om att offentlig förvaltning ska präglas av tillitsbaserad styrning istället för av näringslivsinspirerade metoder.

I denna fråga ageras det utan tillit. Och ett förvaltningsärende läggs ut på entreprenad.

Läs mer