1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Penibel elbrist

Signalen blir att när det är vindstilla i södra Sverige så är det ok att bränna både olja och stora mängder skattepengar.
Reservkraftverket i Karlshamn nu även i drift på sommaren.
Foto: Johan Hultgren

Så blev det åter lönsamt att elda olja i Sverige mitt i sommaren, efter några år med miljöpartiet i regeringsställning. Under tisdagen användes oljekraftverket i Karlshamn för att svara mot en efterfrågan på el som blev större än utbudet i södra Sverige. Ambitionen att i framtiden helt elektrifiera fordonsflottan och industrisektorn blir mindre och mindre trovärdig, när elen inte räcker till ens på sommaren när konsumtionen är som lägst.

Ett mantra från statsministern i partiledardebatter när elbristen kommer på tal tycks vara att vi inte har någon elbrist i Sverige. Han hänvisar till den rikliga produktionen i norr, och att det istället är kapaciteten för överföringen som behöver byggas ut. Visst stämmer det att vi i vissa perioder frikostigt exporterar el. Men om det i södra Sverige inte finns el att tillgå mitt i sommaren så är det svårt att hävda att det inte är brist på el. En statsminister bör ha bättre svar än en semantisk dimridå. Om man inte erkänner problemet blir det segt att åtgärda.

Det är svårt att föra över stor kapacitet från norr till söder, där den mesta el-användningen sker. Det är därför kärnkraften är så viktig. Alltsedan sista reaktorn i Barsebäck lades ned 2005 har det varit skakigt i det svenska elsystemet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ställd inför faktumet att olja nu eldas för energi svarar en miljöpartistisk riksdagsledamot att ”vi ska inte ha fossilt bränsle i vår elproduktion”. Det hade varit en någorlunda acceptabel reaktion om Mp fortfarande vore ett opportunt oppositionsparti, men inte när åren gått i regeringsposition och det mesta man åstadkommit är billigare elcyklar för välbärgade Stockholmare.

Inte heller har fjärrvärmen blivit billigare, sedan straffskatten på avfallsförbränning enligt januariöverenskommelsen gick igenom. Även oljepannorna till villorna kanske därmed snart är på väg tillbaka.

Förra veckan behövdes ett avtal skrivas mellan myndigheten Svenska kraftnät och Ringhals AB. En kärnkraftsreaktor ska finnas tillgänglig från första juli och hela sommaren. För detta betalas mångmiljonbelopp ut varje vecka, bland annat som ersättning för en forcerad start. Den stora summan visar på värdet av att ha kärnkraft tillgänglig snabbt när det behövs. Prejudikatet blir att när det är vindstilla i södra Sverige så är det ok att bränna både olja och stora mängder skattepengar. Detta för en elbrist som det varnats om i flera år och som Socialdemokraterna låtit Miljöpartiet ta oansvariga beslut om.

År 2014 förklarade Svenska kraftnät följande: ”Under kalla vinterdagar kan det bli elbrist när kärnkraftsreaktorer av ålderskäl och på grund av bristande lönsamhet, börjar avvecklas på 2020-talet. Elbrist kan göra att elen kopplas bort och det blir mörkt i delar av Sverige”. Med facit i hand hann knappt 2020-talet äntras innan prognosen besannades.

Det är penibelt för en industrination som Sverige att ha monterat ned förtroendet för energiförsörjningen i den mån som skett. Frågetecken väcks kring framtiden. Det är inte längre trovärdigt att från socialdemokratiskt håll fortsätta låta miljöpartiet säga att kärnkraften ska fasas ut även när det blir uppenbart att förnybara energikällor inte räcker till när de behövs.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Singelolycka i Nybro och två män i Älvkarleby utgav sig för att vara poliser.

Begravningar

Sven-Uno Högberg

I Södra Kapellet, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Sven-Uno Högberg.

Högsby

Trolig potatisstöt funnen vid fotbollsplanen

Det här gamla träföremålet har lämnats in till hembygdsföreningen av någon som hittade det i jorden vid idrottsplatsen.

Guldklimpar

Nelly Rasmussen Sjöstedt och Jacob Sjöstedt

Goda nyheter

Bildspecial: Se läsarnas bilder på Instagram

Fina bilder från läsarna på Instagram

Ledare Barometern

Tid för regionala restriktioner

Inte hållbart att lindrigt och hårt drabbade regioner ska ha samma coronaregler.