GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Partnerskap ger otillräcklig trygghet

Orden om ”fördjupat partnerskap” med Nato i kölvattnet av det eskalerande ryska militära hotet mot väst är ett steg i rätt riktning, men de handlar främst om att hålla samman det socialdemokratiska partiet.
Ledare • Publicerad 8 januari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Så bröts till slut tystnaden från statsminister Magdalena Andersson om den allt mer oroande säkerhetspolitiska utvecklingen i vårt närområde. På fredagen twittrade statsministern efter ett telefonsamtal med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att de två talat om ett ”fördjupande av partnerskapet mellan Sverige och Nato”.

Rysk militärövning samtidigt som den antivästliga retoriken skruvas upp.
Rysk militärövning samtidigt som den antivästliga retoriken skruvas upp.

När, var och hur? Svaren får vänta, kanske till nästa veckas digitala Folk och försvarskonferens. Men om budskapet är tänkt att vara en signal till Ryssland är det tunt.

Sveriges säkerhetspolitiska läge har försämrats. Samtidigt går Sverige och Finland inte längre i takt. Finlands politiska ledning, både president och statsminister, har efter årsskiftet uttryckt att ett Natomedlemskap kan bli aktuellt medan den svenska försvarsministern Peter Hultqvist har uteslutet ett medlemskap i försvarsalliansen. Det ta samtidigt som Moskva flyttar soldater till gränsen mot Ukraina och deklarerar att länderna i närområdet saknar rätt att själva bestämma över sina säkerhetspolitiska vägval.

Det är nu oklart om ”fördjupandet av partnerskapet” ska tolkas som ett nytt spår eller som en beskrivning av det pågående samarbetet. Att det steg för steg utvidgas är ingen nyhet. Försvarsmaktens övningar under det senaste året med bland annat amerikanska specialförband är ett tecken på hur samarbeten med Natoländer utvidgas.

Men partnerskap är partnerskap, medlemskap är medlemskap. De svenska ministrarna får samtal med Nato och USA inför det gemensamma utrikesministermötet i Nato under helgen. Där får utrikesminister Ann Linde inte delta och kan således inte påverka beslutsfattandet på plats. Ukrainakrisen visar också på utanförskapets konsekvenser. Utan medlemskap finns inga garantier om militär hjälp från försvarsalliansen.

”Regeringens linje att runda den för socialdemokraterna besvärliga Natofrågan via bilaterala avtal med Natoländer är inte en tillräcklig ersättning för medlemskapet.”

Regeringens linje att runda den för socialdemokraterna besvärliga Natofrågan via bilaterala avtal med Natoländer är inte en tillräcklig ersättning för medlemskapet.

Det ska påpekas att även Natostater har bilaterala samarbete med varandra. Underrättelseutbyte sker också mellan länder. Och det finns en viss osäkerhet om när Natos regler om kollektivt försvar vid angrepp mot en medlem ska tillämpas, inte minst i en ny tid av av så kallad gråzonsproblematik och hybridkrigföring.

Avtal mellan länders försvarsdepartement är dock mer politiskt än juridiskt bindande.

Regeringen tar inte tillfället i akt att tala om en Natooption. Märkligt kan tyckas eftersom en sådan hade erbjudit en mjukare väg till Nato. En kursändring hade inte uppfattas som en helomvändning.,

Ett fördjupat partnerskap framstår därför som en politisk lösning skräddarsytt för den egna opinionen. Den signalerar viss handlingskraft. Den ger uttryck för en uppdatering av S-relationen med Nato. Men detta korta steg är samtidigt det längsta steg regeringen under en kris anser sig kunna ta.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.