GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Partiet Nyans har bara börjat

Framväxten av det identitetspolitiska och etnoreligiösa partiet Nyans kan ha påverkat valutgången genom att vinna röster från de rödgröna. Det islamistiska partiet kom inte in i riksdagen, men dess framgångar är oroväckande.
Ledare • Publicerad 19 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Nyans menar sig varken vara vänster eller höger, utan riktar sig primärt till muslimska väljare som sådana.
Nyans menar sig varken vara vänster eller höger, utan riktar sig primärt till muslimska väljare som sådana.Foto: Johan Nilsson/TT

I årets riksdagsval ökade antalet röster på ”övriga partier” med femtio procent jämfört med 2018. Men för de flesta av småpartierna blev det inte direkt någon succé. I ett riksdagsval som man redan på förhand visste skulle bli jämt framstod det för väljare såväl till höger som vänster som en onödig risk att rösta på uppstickare.

Feministiskt initiativ, som 2014 var förhållandevis nära att komma in i riksdagen, och Piratpartiet som gjorde succé i EU-valet 2009, klappade samman redan 2018. Det högerextrema partiet Alternativ för Sverige som misslyckades stort redan förra valet har nu fallit samman än mer; partiet fick inte ens 0,3 procent av rösterna. Så mycket för skrämselpropagandan om risken för högerauktoritära vindar i Sverige.

Inte heller Medborgerlig samling nådde särskilt långt, utan blev till och med mindre än Alternativ för Sverige. Det förstnämnda, som växte fram bland besvikna liberalkonservativa väljare under 10-talet, har bidragit med en del klokskap i den politiska debatten under årens lopp. Men i takt med att majoriteten av de borgerliga partierna har justerat sin politik har också missnöjespartiets raison d'être i många väljares ögon försvunnit.

Om det är något av de olika småpartierna som kan sägas ha gjort framgång är det det nya partiet Nyans, som grundades av en tidigare riksdagskandidat för Centerpartiet, Mikail Yüksel, som petades när det avslöjades att han hade kopplingar till den ultranationalistiska turkiska organisationen Grå vargarna. I detta Nyans allra första val blev det störst av alla småpartier med sina nästan 30 000 röster – nästan 0,5 procent av alla röster. Långtifrån att komma in i riksdagen, förvisso, men det borde sända chockvågor att ett helt nytt parti byggd på extremistiskt grund så pass snabbt kan göra så stora framfångar.

”I detta Nyans allra första val blev det störst av alla småpartier.”

Att partiet inte kom in i riksdagen denna gång betyder inte att det varit utan påverkan. Det har norpat värdefulla röster från väljargrupper som annars tenderar att rösta på Socialdemokraterna. På flera håll har partiet också blivit populärt lokalt; i Malmö blev partiet stort i flera distrikt – bland annat fick man nästan var tredje röst i Rosengård –och var nära att komma in i kommunfullmäktige. Såväl lokalt som nationellt har partiet byggt en bas för att kunna ta sig vidare i nästa val.

Inte bara vill Nyans begränsa yttrandefriheten genom att till exempel förbjuda avbildningar av Muhammed, man vill också bränna ned konstnären Lars Vilks konstverk Nimis i Skåne. Dessutom har partiet bidragit i den påverkanskampanj som pågått där lögner spridits om att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn och tvångskonverterar dem till kristendomen.

Nyans menar sig varken vara vänster eller höger, utan riktar sig primärt till muslimska väljare som sådana. Att islamistiskt parti tids nog skulle uppstå bör inte förvåna. Inom de rödgröna partierna har länge identitetspolitiskt tankegods torgförts, och det har bara varit en tidsfråga innan dessa tankegångar skulle leda till att några tog steget att bygga ett parti på sådan grund.

Det är en oroväckande utveckling att ett islamistiskt parti gör framsteg. På lång sikt kan partiet vinna många väljare från inte minst Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Partiet har börjat från noll och redan nått så pass långt. Mycket kan hända på fyra år. Framgångarna för Nyans bör stämma till eftertanke.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.