Annons

På UD lever Wallströms doktrin om Israel kvar

Utrikesdepartementet fortsätter att försvåra möjligheterna till dialog med Israel. Utrikesminister Ann Linde lär inte få någon inbjudan till Jerusalem efter regeringens nya strategidokument om Palestina.
Ledare • Publicerad 30 juli 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

När regeringen släpper ett nytt strategidokument om utvecklingssamarbete med Palestina ges Israel återkommande skulden för tillståndet i territorierna.

Utrikesminister Ann Lindes Palestinastrategi försvårar möjligheterna för Sverige att bidra till dialog i Mellanöstern.
Utrikesminister Ann Lindes Palestinastrategi försvårar möjligheterna för Sverige att bidra till dialog i Mellanöstern.Foto: ALI LORESTANI/TT

Det finns gott om skäl att kritisera Israels bosättarpolitik på Västbanken och den nuvarande regeringens annekteringsretorik. Men det är minst sagt enögt att jämställa allvarliga brister gällande mänskliga rättigheter i de palestinska områdena med mindre brister i Israel.

Annons

Det är vad som görs. Formuleringarna är häpnadsväckande ljumma när det gäller de palestinska territorierna. Problem i de palestinska områdena omtalas med små bokstäver. Där finns ett ”demokratiskt underskott”. Myndigheten lider av ”sviktande legitimitet”. Den politiska friheten ”brister”. Kränkningar av yttrande-, press- och informationsfrihet ”förekommer”.

Om det palestinska samhällets sociala normer ”begränsar kvinnors tillgång till makt” är kvinnorna istället ”utsatta för ockupationsmaktens våldsyttringar, demolering av hus och begränsningar av rörelsefrihet”. Orden mot Israel är genomgående hårdare.

För palestinierna är den svenska strategin en björntjänst. Den svenska palestinalinjen har ett drag av ”inrikes-utrikespolitik”. Den syftar mer till att tillfredsställa opinioner i Sverige som vill se en mer aktivistisk utrikespolitik än det palestinska folkets behov.

Linjen försämrar dessutom Sveriges möjligheter att bidra till dialog i regionen. Strategin förbättrar inte synen på Sverige i Jerusalem och utrikesdepartementet lär därför inte få någon möjlighet att spela någon konstruktiv roll i regionen. Efter snart ett år på sin post har ju utrikesminister Ann Linde ännu inte fått någon inbjudan till Israel.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons