Överdrivet om vänstervåg

Den moderata genomklappningen i EU valet kunde till del avskrivas på kontot valets egenart.
Ledare • Publicerad 30 maj 2014
Immateriella värden som miljö väger tyngre. Det har Moderaterna och Alliansen missat.
Immateriella värden som miljö väger tyngre. Det har Moderaterna och Alliansen missat.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Regeringsbärande och stora partier brukar straffas. Den som bryr sig om att läsa vallokalsundersökningen ser också att M inte tappat till Sverigedemokraterna utan framför allt till EU-vänliga Folkpartiet, till Centern (Fredrik Federley är stark i huvudstadens liberala kretsar) och ungefär lika mycket till MP och KD.

Men SCB-undersökningen visar på en mer långsiktig och uppenbar nedåtgående trend. Alliansen i allmänhet och Moderaterna i synnerhet kritiseras å ena sidan för att ha triangulerat bort exempelvis försvarsfrågan och å andra sidan utmanas partier av vad som uppfattas vara en bred vänstervåg.

"Vänstervågen" är dock inte helt lättidentifierad. Antirasismen präglas av starka ickeliberala tendenser, som att mötesfriheten ska inskränkas i teori och praktik, men i den praktiska politiken är det MP som gjort upp med Alliansen om öppnare gränser. Fast de gröna presenteras alltid som initiativtagare, när det är Fp och Kd som drivit på för vård till tillståndslösa. Vänstervågen är inte starkare än att Socialdemokraterna ogärna talar om skattehöjningar och partiet vill inte med hänsyn till opinionen inskränka det fria skolvalet. Väljarna drömmer inte om nya jobbskatteavdrag, men heller inte om skatteåterställare. Valfrihet, fast utan vinster är högt värderad. Och när unga etiketterar sig som vänster handlar det inte om ett marxism, för en del handlar det mer om normkritik etc, och för andra om framtidstro och känslan av att något är på väg åt fel håll.

När många fått det bättre efterlyses just nu också mer immateriella och sociala värden. För någon månad sedan var det välfärdssatsningar som var i centrum. Miljöfrågan är en sådan där nya Moderater och Kristdemokrater har en förvaltarskapsprincip att framhålla.

Kommunalrådet Bo Frank i Växjö var snabbt ute med att tala om att M borde kräva kvotering till bolagsstyrelser. Med tanke på att en procent av dem som skulle valt M i riksdagsvalet i EU-valet la sin röst på FI ter det sig inte ens valtaktiskt smart. Men att tillväxt och miljö är varandras förutsättningar, och inte motsättningar, är Växjö som klimatkommun ett föregångsexempel på. Och det borde föranleda mer intresse från ett parti som i vart fall satte förnyelsen i centrum.

Martin Tunström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.