GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Demonstrationsfrihet även i pandemitid

Att demonstrationen i Kalmar inte upplöstes var principiellt sett viktigt.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Rättad version: Ledaren baserades på uppgifter från polisen i Malmö. Enligt information från polisen i Kalmar idag hade demonstrationen tillstånd.

Dussinet demonstranter i Kalmar var betydligt färre än hundratalet i Växjö.
Dussinet demonstranter i Kalmar var betydligt färre än hundratalet i Växjö.
Foto: Emma Arenius

Även i Kalmar märktes under lördagen svallvågor från de pågående stridigheterna mellan Israel och Palestina av, då en liten skara demonstrerade på Larmtorget till stöd för palestinierna.

Det var rimligt agerat av polisen att inte upplösa demonstrationen, såsom man till slut gjorde i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Demonstrationsfriheten har ett starkt grundlagsskydd och ska respekteras.

Demonstranterna i Kalmar var inte bara betydligt lugnare, utan dessutom få, höll avstånd till varandra och flera bar munskydd – de utgjorde alltså inte heller något stort smittspridningshot som kunde föranlett ett ingripande utifrån den tillfälliga pandemilagen. Utifrån proportionalitetsprincipen får det sägas att polisen alltså gjorde en klok avvägning.

"Att fritt kunna uttrycka sina åsikter är en värdefull rättighet som inte ska naggas i kanten."

Men det är viktigt att tillfällen som detta inte utnyttjas och tas för intäkt av diverse grupper för systematiserade demonstrationer i pandemitider. I längden kan det innebära risker – både såtillvida att risken för smitta ökar, men också på så sätt att polisnärvaro ej säkert kan garanteras i de fall demonstrationer ej beviljats tillstånd.

Ytterst sätt ligger det i alla demonstrationers eget intresse med polisens beviljande och närvaro, då poliserna utgör ett skydd mot eventuella våldsamma motdemonstranter.

Att fritt kunna uttrycka sina åsikter är en värdefull rättighet som inte ska naggas i kanten. Den lilla gruppen på Larmtorget, och polisens hantering av dem, blev härvid en påminnelse om det i en tid då pandemilagstiftningen faktiskt inskränker på denna frihet.

Läs mer