GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Otäck brunmålning av borgerlig kritik

Under all kritik att justitiedepartementets Delegation för migrationsstudier målar upp borgerliga ledarskribenter som rasismfrämjare för att ha kritiserat den misslyckade migrations- och integrationspolitiken.
Att opinionsbilda mot islamism eller den misslyckade integrationspolitiken är inte rasism.
Att opinionsbilda mot islamism eller den misslyckade integrationspolitiken är inte rasism.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Under onsdagen presenterades i resultaten från ett av Vetenskapsrådet finansierat forskningsprojekt om ”rasism på internet, i pressen och politiken”, med fokus på migrationsdebatten de senaste åren.

En del av det som framförs är inte särskilt kontroversiellt, och har även berörts på denna ledarsida tidigare – som hur framväxten av internet har gett olika radikala aktörer utrymme för opinionsbildning på en nivå de tidigare saknat.

Men det är rent ut sagt häpnadsväckande att man sedan går vidare till att anklaga borgerliga ledarsidor – man namnger explicit Svenska Dagbladet, och Göteborgs-Posten efter att dess politiska redaktörskap övertogs av Barometern-OT:s tidigare politiske redaktör Alice Teodorescu Måwe – för att ha normaliserat rasism.

Det handlar om kritiken mot både den tidigare förda migrationspolitiken och den misslyckade integrationspolitiken samt dess välbekanta följder med otrygghet, kriminalitet med mera.

Även kritiken av islamismens utbredning och påpekanden om att dagens vänstern tappat markkontakten med sin traditionella väljarbas framställs som en del av hur borgerliga ledarskribenter normaliserar ”rasistiska element”.

Begreppet ”systemkollaps”, som ibland används i migrationsdebatten om hur en havererad migrationspolitik lett till att samhällets institutioner fått svårare att hantera sina uppdrag, stämplas som främlingsfientligt.

"En statlig verksamhet som nu i praktiken smutskastar den fria pressens legitima opinionsbildning."

Det hela framstår mer som dåligt underbyggd opinionsbildning på propagandanivå än forskning; något man skulle kunna vänta sig från anonyma aktivister på sociala medier.

Vad som gör det hela än mer uppseendeväckande är att Delegationen för migrationsstudier (Delmi), som ligger bakom projektet, är en kommitté under Justitiedepartementet.

Förvisso är Delmi formellt oberoende gentemot uppdragsgivaren, men det är ändock likväl en statlig verksamhet – som nu i praktiken smutskastar den fria pressens legitima opinionsbildning gällande några av vår tids viktigaste politiska frågor. Migration och integration samt lag och ordning är alltjämt två av de viktigaste frågorna i väljarnas ögon.

Anklagelser om skattefinansierad ideologiproduktion lär inte vänta på sig. Att den här sortens stoff kan komma från myndighetssverige är under all kritik.

Forskningen ska vara fri, och den akademiska friheten värnas – som denna ledarredaktion flera gånger skrivit om. Men detta påminner om att inte all akademiskt formulerad text är politiskt neutrala fakta, och måste läsas med en kritisk blick.

Att från statliga myndigheters håll kritisera medier för politisk innehåll och avfärda legitim kritik och opinionsbildning med starka ord som rasism är en farlig väg att gå.

Läs mer