OT och kirurgsatsningen – man tar sig för pannan

Ledare • Publicerad 6 februari 2006

Ibland kan man fundera över om man verkligen ser och läser rätt. Slog på fredagsmorgonen upp Oskarshamns-Tidningen och kom så småningom fram till ledaren. Något lokalt i dag, tänker man och konstaterar att landstingsledningen har gjort ett bra jobb. Men sedan kommer ledarskribentens försåtliga formuleringar att göra att man sätter morgonkaffet i vrångstrupen. Det är bara att ta fram ett citat: ”Och en del omläggningar återstår. Kalmar län behöver inte tre stora sjukhus, två räcker. Det bör en landstingsledning betänka, när den beslutar om nyinvesteringar.”

Anledningen till detta måste självfallet vara det förslag till tidigarelagda investeringar i nya operationssalar vid lasarettet i Oskarshamn. På annat sätt går det inte att tolka ledarskribentens slutsats. Gissningsvis är det inte Kalmar eller Västervik som vederbörande haft i åtanke.

Jag kan inte tänka mig att det finns en enda mellanlänsbo som tycker at man skall strunta i Oskarshamns lasarett och lägga pengarna på annat eller vad menar egentligen OT?

Efter senaste valet har Oskarshamn blivit landstingets verkliga strykpojke. Akutkirurgin skulle inte vara kvar under dagtid, hette det. I verkligheten blev resultatet att ingen akutkirurgi över huvud taget sker på lasarettet. Samtidigt går transporterna dygnet runt till Kalmar och Västervik. Hur rimmar det med verklighetens behov av sjukvård i en kommun där industrin går för fullt och där det finns en stor känkraftsanläggning som förhoppningsvis snart skall byggas ut ytterligare?

Oskarshamn fick dra det tunga lasset när landstinget skulle genomföra stora besparingar. Alla sjukhus skulle bidra, hette det.

Om Oskarshamn-Tidningen satte till lite redovisande klutar så kanske vi i Oskarshamn kunde får besked om hur mycket som samtliga sjukhus skulle spara och hur utfallet blev. Vilka har klarat sina åtaganden och vilka har inte gjort det? Det vore väldigt intressant att få ett klart besked om detta.

Man kan också fråga sig om det inte vore dags att öppna akutkirurgin i Oskarshamn igen. Vad säger OT, Malin Petersson och vår egen Leif Hammarqvist? I dag gör man planerade operationer men räcker det på längre sikt? Jag tänker då inte på tillströmningen av patienter utan om kompetensen hos operationslagen. För att ta ett exempel så kan man fundera över hur pass intressant det är för en kirurg att byta höftleder på löpande band. Det går inte att upprätthålla särskilt mycket kompetens i det långa perspektivet om inte även akutkirurgin ingår i den dagliga verksamheten. Hur skall man kunna rekrytera och utbilda bra kirurger om man bara håller sig till en smal sektor och hur länge stannar de vi har kvar?

Avslutningsvis kommer ledarskribenten in på ett ännu märkligare resonemang. ”Politik är att vilja” och det ”gäller att stå emot opinionen”, uppmaningar som riktas till landstingsrådet Malin Petersson.

Frågan är vad hon skulle göra annars. Hon sitter som representant för alla oss som på valdagen lagt sin valsedel. Är det inte deras intresse som hon skall tillvarata? Opinioner är viktiga i ett samhälle för att tala om för politikerna vad vi alla andra tycker i olika frågor. Så länge vi har det system vi har med folkvalda lanstingspolitiker är det deras förbaskade skyldighet att vara lyhörda gentemot de som gått till valurnorna. Det är därför det skapas opinioner och opinionen är stark för en återgång till akutkirurgi i Oskarshamn. I Örebro län fick man samma idé som i Kalmar men efter ett år med folk på vägarna så slopande man alltsammans och återgick till tre akutsjukhus.

Inom det nuvarande systemets ram finns ingen annan möjlighet än att skapa opinion och påverka de förtroendevalda. Tyvärr verkar det som om detta måste ske utan stöd från ”ortstidningen” OT.

Per-Eric Wretling

Oskarshamn

Svar

”Det har gått politik i frågan” säger man ibland om diskussioner som kört fast. ”Det har gått politik i vården” konstaterar ledarredaktionen trött om sjukvården i vårt län. En mängd faktorer bortom vårdens egna villkor tillåts styra dess framtid. Det är synd, för det innebär på sikt att vi i Kalmar län för en sämre vård än vi annars skulle ha haft. Och eftersom ledarredaktionen tycker att vården är en mycket viktig fråga tycker vi också att det är trist att den ska tyngas av allt detta andra.

Avstånd spelar en allt mindre roll när det gäller sjukhusvård, allteftersom transporter går allt snabbare och enklare. Däremot blir exempelvis läkarnas möjligheter att bygga på sin erfarenhet genom tillräckligt många patienter qallt viktigare.

Barometern och Oskarshamns-Tidningen är lokala tidningar som verkar för sin hembygd. Men det innebär att vi förespråkar att saker ska ske där de sker bäst.

Så har vi med kraft talat för att satsa på Oskarshamns hamn inte bara i Oskarshamn, utan även i Kalmar; en stad med delvis konkurrerande hamn. Länets bästa befordras inte av lokala satsningar som görs bara för att vara lokala.

Pol red

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.