Östra Götaland har en förebild i väst

Succé"Västra Götaland borde inspirera Smålands politiker att bli en del av en ny region Östra Götaland."
Ledare • Publicerad 8 april 2011
SKF och andra industrier får hela Västra Götaland att rulla på. En stark region kan ställa krav på regeringen om satsningar på infrastruktur.
SKF och andra industrier får hela Västra Götaland att rulla på. En stark region kan ställa krav på regeringen om satsningar på infrastruktur.Foto: 

Västra Götaland är i många avseenden en succé som region. Den borde inspirera Smålands politiker att bli en del av ett Östra Götaland.

Kalmar läns företrädare börjar bli allt mer eniga om den linjen. Men det återstår ännu att övertyga kollegerna i Jönköping och Kronoberg.

På torsdagen kom Mats Sjöstrand på besök hos Regionförbundet i Kalmar län. Sjöstrand har i uppdrag att "högst avsevärt" minska antalet län i Sverige. Trafikverket, socialstyrelsen, arbetsmiljöverket och andra har vuxit ur de 21 länen. Om regionpolitikerna kommer med ett förlag om region under detta år, då blir regionen också län. Kommer inget förslag ritar regeringen sin nya länskarta och regionfrågan löses i andra hand.

Regionförbundets ordförande Harald Hjalmarsson (M) ser stora fördelar med en statlig verksamhet som följer regionindelningen. Det blir lättare att samverka med arbetsförmedlingen och andra myndigheter. Efter mötet med Mats Sjöstrand pekade han också på Västra Götalands ekonomiska styrka. Den regionen kan gå till regeringen, visa upp sina pengar till infrastrukturbyggen och mer eller mindre kräva att staten ställer upp med lika mycket. Hans argument i de fortsatta samtalen med de mera separatistiska kollegerna i Kronoberg och Jönköping är enkelt: Jag ser avundsjukt på Västra Götaland.

En region Östra Götaland, möjligen utan delar av Jönköpings och Blekinge län skulle få 1,5 miljoner innevånare och starka resurser att bygga bort flaskhalsar i den gemensamma infrastrukturen. I Östra Götaland finn en starkare kulturell samhörighet än i någon kombination med Skåne.

Också regiondirektören Håkan Brynielsson hade skäl av redovisa lite avundsjuka. När det gäller att få pengar ur EU:s strukturfonder, i många fall mycket stora belopp, kan Västra Götaland samla sig i en gemensam slagkraftig strategi. På östra sidan Sydsverige omfattar EU:s stödområde Småland och Öarna, dvs fyra olika län.

Harald Hjalmarsson ska ha all heder av ambitionen att få fram en regionansökan under året. Det återstår ännu motsträviga politiker i Jönköping och Kronoberg. Det återstår också att förankra den inte alltid lättförklarade regionfrågan för medborgarna. Länets kommunpolitiker har en viktig roll i den opinionsbildningen.

Det är ingen tilltalande tanke att staten först skapar län och sedan lägger in regionerna som det bäst lämpar sig. Då finns det en yttersta risk att Kalmar län hamnar på överblivna kartan.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.