unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ordning och reda är när inget händer

Migrationsverket måste få åtkomst till andra myndigheters data.
Foto: Lars Schröder/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Nu hotas ordningen i riksdagen igen. Åtminstone om man får tro Centerledamoten Jonny Cato, som i radio nyligen beklagade att ”Moderaterna återigen vill tumma på det här med ordning och reda i svensk politik och stifta skarpa lagar i utskott och i riksdagen”.

Moderaterna vill nämligen lägga fram ett lagförslag som ger Migrationsverket direktåtkomst till andra myndigheters databaser, i syfte att lättare uppdaga fusk. Moderaterna borde ha väntat in regeringen, som ”skyndsamt” borde lägga exakt samma förslag enligt Cato.

En sådan syn på riksdagen skulle leda till utbredd sysslolöshet hos folkets främsta företrädare. Regeringen drar nämligen ut på beslut i det längsta. Till och med instruktioner till utredare som ska gå igenom förslag på reformer dröjer, trots att januaripartierna är överens om att dessa reformer ska genomföras.

Just frågan om Migrationsverkets direktåtkomst till andra myndigheters data har blivit en verklig långkörare. Utredningen om personuppgiftsbehandling på utlänningsområdet, som förordade att Migrationsverket skulle få åtkomst till exempelvis Skatteverkets beskattningsdatabas, blev klar sommaren 2015. Året därpå sa migrationsminister Morgan Johansson att förslaget höll på att beredas och att regeringen skulle återkomma till riksdagen i denna fråga så snart som möjligt.

2017 hade ännu inget hänt och riksdagen riktade ett så kallat tillkännagivande till regeringen, men ännu har regeringen inte lagt fram något förslag. Någon förklaring till varför det går så långsamt har inte kommit.

Intressant är att Centern för tre år sedan uppmanade regeringen att lämna förslaget, men nu nöjer sig med att vänta. Då var det bråttom, nu kan det vänta. Problemen som förslaget skulle lösa har dock ökat i omfattning.

Det är lätt att i generella ordalag förorda ordning i riksdagen, men i frågan om myndigheters direktåtkomst till varandras data för att förhindra att system utnyttjas är den rådande ordningen att inget händer. Det är mot denna bakgrund man ska se Moderaternas initiativ för att sätta riksdagen i arbete.

Läs mer

Beskedet: Förslag om extern utredning röstas ner

Kalmar

Beskedet: Förslag om extern utredning röstas ner

Omsorgsnämndens ordförande Michael Ländin (S) menar att det vore bättre om kommunrevisionen gjorde en utredning.

”Jag vill återställa delningstalen”

Emmaboda

”Jag vill återställa delningstalen”

Bildningsnämndens ordförande Emma Åhlander-Hansson (M) verkar för att återställa delningstalen inom förskolan.

Kritik mot uthyrning

Öland

Kritik mot uthyrning

Kommunägda lägenheter ska bara hyras ut till folkbokförda i kommunen. Det säger Carl Malgerud (M).

Hård kritik mot majoriteten efter tapp i rankning

Oskarshamn

Hård kritik mot majoriteten efter tapp i rankning

”Ansvaret faller tungt på Socialdemokraterna och Moderaterna.”

Regeringen avvaktar lättnader

Kalmar

Regeringen avvaktar lättnader

Presskonferens med statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Stor majoritet säger nej till vindkraftverk

Hultsfred

Stor majoritet säger nej till vindkraftverk

Centerpartiet har satt ner foten