Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Oppositionen vann om Oxhagen

Oppositionen vann i fråga om Oxhagen. Den S-ledda majoriteten har tvingats inse att det finns en opposition i staden.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Med en majoritetskoalition som är större än vad som behövs för att vinna omröstningar (Socialdemokraterna behöver egentligen inte Vänsterpartiet, det räcker med Centern) brukar den politiska Kalmarledningen inte ha behov av att ta hänsyn till debatter eller oppositionens ifrågasättanden.

Oxhagen. Den M-ledda oppositionen tog strid på den socialdemokratiska hemmaplanen. Socialdemokraterna gick ”bananas” om Bananhuset.
Oxhagen. Den M-ledda oppositionen tog strid på den socialdemokratiska hemmaplanen. Socialdemokraterna gick ”bananas” om Bananhuset.
Foto: Mats Holmertz

Kovändningen i fallet Oxhagen där det omtalade Bananhuset nu stryks beror således inte på någon risk för att ett politiskt beslut ska gå majoriteten emot. Det ska mer ses som en av flera reaktioner på att Kalmar fått en politisk opposition som håller på att formera sig.

Majoriteten överraskades av ett borgerligt engagemang utifrån socialt hänsynstagande i ett område som Oxhagen. Särskilt socialdemokraterna höll på att bli slagna på den egna planhalvan. På Oxhagen röstar varannan kommunmedlem på Socialdemokraterna. Moderaterna lockar låga 8 procent och Kristdemokraterna minimala 2,6.

Stadsdelar som denna hör också till socialdemokratins intressesfär. Det är de borgerliga partierna som vanligen anklagas för att bedriva en osocial bostadspolitik som inte ligger i hyresgästernas intresse. När oppositionen pekade på negativa sociala konsekvenser av etableringen förlorade också Kalmarmajoriteten initiativet i en av sina hjärtefrågor.

Medan S--majoriteten gick för att använda ett modernt uttryck ”bananas” i frågan breddades också den politiska oppositionen. Miljöpartiet valde att i kritiken av ”muren” göra gemensam sak med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Det kan vara en början på en motsvarighet till den framgångsrika blågröna koalition som styr Växjö under kommunalrådets Anna Tenjes (M) ledning. Det kan också förklara varför Socialdemokratiska företrädare allt oftare ställer frågan till oppositionsledaren Hanne Lindqvist (M) om hur hon ser på ett eventuellt lokalt stöd från Sverigedemokraterna. Det nya kompisförhållandet i de ”blågröna” väcker oro i majoriteten.

Ett annat intressant tecken är att det vanligen är oppositionen som är mest högljudd, medan majoriteten som styr har ett lägre tonläge.

I fallet Oxhagen har S-företrädarna ägnat åtskillig möda att kritisera debatt och tonläge. Socialdemokraterna vars länsavdelning startat upp partiorganet Hela Östra Småland satsar nu vidare på egna medier. Kalmaravdelningen lanserar nu en egen kanal och motiverar den också utifrån bland annat det dåliga debattklimatet. Men det gäller också att se bjälken i det egna ögat och inte bara flisan i sin grannes. Det tuffa tonläget är inget nytt och atmosfären påverkas främst av den styrande maktens retorik.

Att fula ut sin motståndare är också sällan någon framgångsrik strategi. Oppositionen är tillbaka, inte på grund av polemiska inlägg utan för att den arbetat fram förslag på området säkerhet och trygghet och för att den tog ett oväntat initiativ gällande Oxhagen.

I grunden bygger det Socialdemokratiska styret av Kalmar på en ovanlig elektoral bas. Till den traditionella S-väljarkåren kan läggas ungefär 2000 moderata väljare som röstar på en union av socialdemokrater, centerpartister och vänsterpartister lokalt. lokalt. Det är den gruppen som kan avgöra valet nästa år. Det är därför som den S-ledda majoriteten till slut reagerar över den M-ledda oppositions agerande.

Läs mer