Oppositionen har sällan varit så här splittrad
I debatten tvekar inte ledande Socialdemokrater att ta strid mot regeringen. Men sett till voteringarna i riksdagen kunde partiet lika gärna ingått i Tidösamarbetet. Det kommer bli svårt att jämka ihop ett trovärdigt regeringsunderlag.
Det är DN (25/9) som har gått igenom alla omröstningar på områdena lag och ordning och migration sedan valet 2022. I nio av tio fall röstar S med regeringen. Motsvarande andel för Miljöpartiet och Vänsterpartiet är fyra, respektive tre av tio gånger. Inte ens Centerpartiet, som ideologiskt hör hemma i borgerligheten, håller med regeringen lika mycket som Socialdemokraterna.
På migrationsområdet röstade det stora oppositionspartiet för alla Tidöförslag. Den enda gången som partiet avvek från regeringens linje var när visitationszonerna skulle klubbas.
Omsvängningen fyller snart tio år. När regeringen Löfven under galgen ströp migrationen under hösten 2015 grät den dåvarande vice statsministern Åsa Romson, på presskonferensen. Sverigedemokraterna rusade fram i opinionen och Socialdemokraterna behövde något att sätta emot. Nästan tio år senare är man fortfarande ur synk med de rödgröna.
Europaparlamentariken och det tidigare språkröret Alice Bah Kuhnke och partiets migrationspolitisk talesperson Annika Hirvonen, båda MP, anklagade dåvarande migrationsminister Maria Malmer Stenegard för att undergräva de mänskliga rättigheterna när flyktingvolymerna justerades ner.
Vänsterpartiet har – av goda skäl – behandlats styvmoderligt av Socialdemokraterna i hundra år. Partiet är opålitligt. Det märks även i dag. Vänsterpartiet har nästan konsekvent röstat emot regeringens förslag, men i en intervju med Dagens ETC (2/5) kan V-basen Nooshi Dadgostar inte ge ett rakt svar i migrationsfrågan utan att glida in på arbetslöshet i stället.
Centerledaren Muharrem Demirok vill även han inte sätta ett tak för antalet invandrare. I en SvD-intervju (2/2) kallade han socialdemokraternas strama invandringspolitik för skamlig och tillade att debatten är skadlig och springer SD:s ärenden.
Det här är regeringsunderlaget som S-ledaren Magdalena Andersson ska försöka rätta in i ledet på bara två år.
Tidösamarbetet har förvisso också varit bitvis ansträngt. Särskilt den pinsamma respektparagrafen och återvandringsbidraget har varit kontroversiellt bland de mer ljusblåa delarna av regeringen. Men trots det står Tidöavtalet starkt. Inga reella kriser har uppstått, till skillnad från när Miljöpartiet lämnade regeringen Andersson innan den ens hann tillträda.
”Inga reella kriser har uppstått, till skillnad från när MP lämnade regeringen Andersson innan den ens hann tillträda.”
”Vår ideologi står i bjärt kontrast mot Sverigedemokraternas som vill splittra samhället genom att ställa grupp mot grupp och människa mot människa.” avslutade partisekreterare Tobias Baudin en debattreplik i januari.
Må så vara att partierna har olika tankegods. Men när det kommer till kritan röstar de ändå för samma politik.