Oops, I did it again...

Ledare • Publicerad 20 mars 2006

Ojdå, nu igen? Vad är det som för utrikesminister Laila Freivalds att så sömngångaraktigt söka sig till skandalernas fokus när media är inblandade?

Först skäller hon ut reportrar när hon gör som de borgerliga ville i Stockholm: blev med bostadsrätt. Sedan höll hon nogsamt tyst om vem som lämnat materialet till kungens Brunieiuttalande. Därefter blev hanteringen av tsunamin rena isflaksjumpandet så snart hon skulle ha kontakter utåt.

Och nu har hon alltså flytt till vanligt ljugande, när media ställer frågor om UD och webbhotellet. Klafs, klafs, klafs.

Förklaringen är att Freivalds må vara en intelligent person och säkert en effektiv handläggare. Men en sak är hon inte – nämligen politiker. Ho saknar fullkomligt förmågan att själv sätta debattens dagordning, att övertyga om att det hon gör är rätt, att leda politiskt, alltså. Den bristen lockar i stället fram utskällningar, isbeteende och nu rena men enkelt avslöjade lögner.

Det kan vara så att Göran Persson inte vill avskeda henne. Men borde hon inte själv inse att det är bättre att göra det man kan än att bli utskämd genom att envisas vara det man inte är – politiker?

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.