GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Omstart för länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Kalmar behövde verkligen ett skifte på ledningsnivå för att återupprätta trovärdigheten för myndigheten.
Ledare • Publicerad 1 oktober 2020 • Uppdaterad 1 oktober 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Nya avslöjanden kring petningen av förre landshövdingen Thomas Carlzon försvagar tilltron för den statliga förvaltningen.
Nya avslöjanden kring petningen av förre landshövdingen Thomas Carlzon försvagar tilltron för den statliga förvaltningen.
Foto: Mats Holmertz

Har länsstyrelsen i Kalmar län under åren då Malin Almqvist varit länsråd särbehandlat frågor som rör Kalmar kommun där hennes man Johan Persson är kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande?

Frågan ställs efter det Barometern på nyhetsplats avslöjat det maktspel som låg bakom att förre landshövdingen Thomas Carlzon tvingades bort från posten. Carlzon hade själv varit tveksam till Almqvist ställning och hävdat att hennes personliga relationer skadade förtroendet för länsstyrelsen. I den berättelse som skrivs bidrog Carlzons hållning till att han senare fick sparken av regeringen.

Under senare år har länsstyrelsen haft en kritisk inställning till en rad planerade byggprojekt i Kalmar - vilket möjligen säger mer om kommunens exploateringsvänliga hållning än om länsstyrelsens restriktiva. Ingen har pekat i sak på att länsstyrelsens kontroll av bland annat Kalmar kommun skulle tonats ned på grund av länsrådets person.

Men jävsregler har under de senaste åren skärpts. Man talar i dag om en ”objektiv” opartiskhet som handlar om hur myndighetens agerande uppfattas utifrån.

”Redan risken för att andra kan uppfatta att saklighet och opartiskhet inte iakttas är tillräcklig för att hindra vissa förfaranden”, står det i ett vägledande avgörande från Justitieombudsmannen.

Att den ena av de två högsta cheferna som sitter utnämnda av regeringen jävar ut sig är därmed ett problem. (Så är det också på Finansinspektionen). Underställd personal ska fatta beslut som egentligen ligger på chefen. Det kan försvaga förtroendet för myndigheten. Och underställd personal kan i teorin uppleva press från överordnad.

Thomas Carlzon ifrågasattes mot bakgrund av att han vid sidan av uppdraget i insynsrådet i länsstyrelsens Kronoberg liksom i Linnéuniversitetets styrelse saknade erfarenhet från den statliga förvaltningen. Jävsproblematiken fanns emellertid inte där.

Om tillsättningen av en näringslivstopp som landshövding var ovanlig var uppdragets upphörande anmärkningsvärt. Barometerns nya uppgifter tonar ned ”affären” kring ”svarta pengar” till personal. Det framgår inte att några formella felaktigheter begåtts som föranledde att Carlzon fick lämna Kalmar efter en kort period i ämbetet.

Tanken med självständiga myndigheter är att generaldirektörer och landshövdingar ska sitta så länge det finns ett förordnande. Bara så kan deras autonomi och myndighetens självständighet säkras. Saknar regeringen förtroende för en myndighetschef kan den förflyttas. Det förefaller emellertid som att förflyttningen av Carlzon till den så kallade elefantkyrkogården i regeringskansliet gick ovanligt lättvindigt till och i strid med etablerad praxis.

Nu kan det bara bli bättre. Nye landshövdingen Peter Sandwall personifierar statlig förvaltningskultur och har erfarenheter både från finansdepartementet och försvarsmakten. Han får förmånen att själv börja med att headhunta ett länsråd som regeringen sedan formellt sett utnämner.

Malin Almqvist får det tvivelaktiga nöjet att köra till residensstaden i Kronoberg där hon får sitt nya uppdrag som länsråd. Det är mer än en dryg timmes resa på trista vägar.

Men Almqvist slipper där i sitt dagliga värv att utsättas för misstänkliggöranden om jäv och hon får full beslutskapacitet som länsstyrelsen Kronobergs andra beslutsfattare i rang i frågor som rör förhållanden i såväl Lessebo som Växjö.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.