Okunniga studenter?

Ledare • Publicerad 4 december 2005

Svenska högskolelärare har nu rapporterat hur de färska studenterna som kommer till högskolan får allt sämre grund för sina studier. I synnerhet läsförståelse och matematik är krisområden.

Utvecklingen har fortgått under många år, det är allmän kunskap. Men det är bra att universitetslärarna nu slår larm än en gång.

Det är visserligen så att toppgymnasister i dag sannolikt kan mer än tidigare generationers gymnasister, men å andra sidan är medelkunskaperna betydligt sämre. Och med den press som finns på högskolan att studenter ska slutföra sina studier är risken överhängande att kursansvariga anpassar sina krav till studenternas ingångsnivå, i stället för att kräva större insatser.

Ett tydligt exempel är språkkunskaper. Ett normalkrav för en ny student på en traditionell högskoleutbildning är att han eller hon kan läsa tre utländska språk. Högskolan ska kunna använda kurslitteratur inte bara på engelska utan även på franska eller tyska. Tvingas högskolan inskränka valet av kurslitteratur till enbart vad som finns tillgängligt på engelska kommer detta ofelbart att dra ned nivån på studierna.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.