Ohållbar dubbelroll

Lars Lagerbäck var rätt och slätt besviken. Som förbundskapten för Nigeria hade han inget att säga efter förlusten mot Argentina i upptakten av fotbolls-VM.
Ledare • Publicerad 14 juni 2010

Röster kommer att höjas, som kräver hans avgång. Det finns en given kandidat. Här behövs en person som kan prestera bättre bortförklaringar. Sverige har ett starkt namn. Wanja Lundby-Wedin..

Samma dag som Nigeria förlorade mot Argentina intervjuades LO:s ordförande i Ekots lördagsintervju. Hon förlorade med 0–1 mot den svårspelade motståndare som heter Verkligheten.

Wanja Lundby-Wedin kom direkt till intervjun från ett möte i social­demokraternas högsta ledning. Där sitter hon, eftersom LO ger socialdemokraterna åtskilliga miljoner i bidrag och gärna vill vara med och lägga fast politiken. I andra länder kallas sådant för korporativism. I Sverige heter det politiskt-fackligt samarbete.

Det mäktiga verkställande utskottet borde med någon sjukdomsinsikt haft tre frågor på dagordningen.

§ 1. Rekordlåga opinionssiffror.

§ 2. Lågt förtroende för partiledaren.

§ 3. Svårigheter att nå ut med partiets politik.

Hur var stämningen på mötet? frågade intervjuaren Inger Arenander. Vi har alltid trevligt, var LO-chefens första svar. Inga sura miner som hos Lasse Lagerbäck. Om hon inte tar Nigeria-jobbet kan hon alltid sjunga Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest. Hon kommer att åka ut i semifinalen, men se betydligt gladare ut än Anna Bergendahl.

Intervjun handlade mycket om social­demokraternas tillbakagång efter presentationen av de rödgrönas skuggbudget. Förklaringen är enkel, menade Wanja Lundby-Wedin. Det blev mer fokus på bensinskatten än på sysselsättningsfrågorna.

Men, ville intervjuaren veta, varför har inte socialdemokraterna inte kunnat plocka politiska poäng på den höga arbetslösheten?

Valrörelsen har inte kommit igång på allvar, svarade optimistkonsulten från Norra Bantorget. Det är som om Lars Lagerbäck hade svarat att VM börjar först i finalen. Men i både fotboll och politik gäller det nog att ta några poäng redan från början.

Lagerbäck sitter osäkert, men trots allt bara på en enda stol. Wanja Lundby-Wedin har en svårare sits. Hon sitter märkbart obekvämt på två stolar. Hon är LO-ordförande med uppdrag att främja sina medlemmars intresse. Det främsta intresset både för medlemmarna och för LO är att dessa medlemmar har ett arbete. Det är ju själva grundidén med facklig verksamhet. Men hon har också en lojalitet mot Partiet, som ska leverera en politik som är bra för LO. Det är själva grundtanken bakom LO:s miljonbidrag till verksamheten.

Hon borde ryta till om socialdemokraternas klena förmåga att göra jobben till en vinnande huvudfråga. Hon borde uttrycka sina medlemmars besvikelse över att bidragen ger så lite utdelning. Hon borde säga som det är, nämligen att det är något fel på partiledningen.

Men, någonstans mellan de två stolarna sitter nu optimistkonsulten från Norra Bantorget och ger en rapport från de egna leden. Det finns ingen kritik mot Mona Sahlin, hävdar hon.

Kommunals nya ordförande, Annelie Nordström Hellander, har förklarat att hon inte tror på en dubbelroll i det fackliga och i det politiska. Hennes uppdrag är att ställa krav på politiken och inte vara med om att utforma den. Wanja Lundby-Wedin hade en bortförklaring på en nivå som man annars bara får höra i Sportspegeln.

Wanja Lundby-Wedin lovade i intervjun att hon kommer att synas i valrörelsen tillsammans med Mona Sahlin. Alla som hoppas på en seger för alliansen kan bara önska att Wanja Lundby-Wedin håller detta löfte. Det blir som att skicka ut Lars Lagerbäck och Anna Bergendahl på föreläsningsturnén ”Så blir du en vinnare”.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.