GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Oacceptabelt med fem år för mord

Svenskt rättsväsende har alltför länge haft för lite fokus på brottsoffren. En dom nyligen i hovrätten visar hur skeva proportionerna mellan brott och straff länge har varit.
Ledare • Publicerad 22 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Häromdagen meddelades domen i det uppmärksammade fallet med en 16-årig flicka som mördades i Husum, några mil nordöst om Örnsköldsvik, år 1996. Flickan hade även utsatts för sexuella övergrepp. Tidigt i utredningen misstänktes en 18-åring för det grova brottet. Han fälldes i tingsrätten två år senare och fick åtta års fängelse, men frikändes i hovrätten.

På grund av utvecklingen av bland annat DNA-teknik kunde de spår som säkrats i utredningen nyligen knytas till mannen, som nu är 44 år, och Högsta domstolen beviljade resning i målet. Det innebar att målet prövades på nytt i hovrätten. Domen från Hovrätten i Nedre Norrland som nu avkunnats blev fem års fängelse, när mannens häktningstid är avräknad rör det som om drygt tre år.

För låga straff är stötande för det allmänna rättsmedvetandet. Foto: Johan Nilsson / TT.
För låga straff är stötande för det allmänna rättsmedvetandet. Foto: Johan Nilsson / TT.Foto: Johan Nilsson/TT

År 1998, när målet prövades tidigare, gällde så kallade straffrabatter för personer mellan 18 och 20 år och straffskalan för mord började vid tio år. Det låga straffet för att utsläcka en annan människas liv och straffrabatten var stötande för mångas allmänna rättsmedvetande även då. Men, det skulle dröja ända fram till i januari i år, 2022, tills straffrabatten togs bort och även 18-åringar kan dömas till livstidsfängelse.

Hade mannen dömts som 18-åring i dag hade han sannolikt varit den första 18-åringen som dömdes till livstids fängelse, så allvarligt var brottet.

”Det får helt enkelt inte kosta ynka fem år att brutalt ta livet av en annan människa.”

Därför är hovrättens prutning ned till fem år, alltså inte ens de åtta år tingsrätten dömde till år 1998, mer än stötande för det allmänna rättsmedvetandet. Inte minst jämfört med hur tillämpningen skulle ha skett med dagens lagstiftning.

Hovrätten har sänkt straffet till fördel för gärningsmannen, också eftersom det har gått lång tid mellan brottet och då straffet utdöms. Den hänsynen till gärningsmannen står i bjärt kontrast till den hänsynslöshet han själv visat och till vad åren då mördaren gått fri har inneburit av lidande för flickans anhöriga. Det får helt enkelt inte kosta ynka fem år att brutalt ta livet av en annan människa.

Fallet, de olika turerna inom rättsväsendet samt domen, visar med all önskvärd tydlighet att det perspektiv som dominerat synen på brott och straff har haft gärningsmännen i fokus, inte offren. Lagstiftaren, som i Sverige har bestått av en socialdemokratisk hegemoni, har utformat straffskalorna så att man skulle kunna tro att ett människoliv intet är värt. Det har präglat det svenska samhället och sänt tydliga signaler till kriminella.

Under mycket lång tid har förslag från partier som Moderaterna och Kristdemokraterna syftat till att vrida perspektivet från gärningsmännens väl och ve till brottsoffrens. Motvilligt har nu Socialdemokraterna åtminstone tagit bort straffrabatten.

Men, en förskjutning av fokus till brottsoffret har egentligen bara börjat. För att den genomgripande förändringen av synsätt ska kunna bli verklighet och proportionerna mellan brott och straff bli acceptabla behövs ett maktskifte till en borgerlig regering.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.