Annons

Nyansering i skolfrågan tack

Den socialdemokratiska regeringens förslag på att stoppa nya konfessionella friskolor får kritik från Lagrådet för att vara för ingripande och sakna proportionalitet. In i det sista dyker det upp bidrag till den visionslösa regeringens eftermäle.
Ledare • Publicerad 15 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Hade Socialdemokraterna fått som de ville skulle Sverige helst tömts på konfessionella friskolor.
Hade Socialdemokraterna fått som de ville skulle Sverige helst tömts på konfessionella friskolor.Foto: Fredrik Varfjell

Ett av de sista större förslag som den socialdemokratiska regeringen gick vidare med innan valrörelsen drog igång var ambitionen att införa ett etableringsstopp för friskolor med konfessionella huvudmän. Förslaget skickades ut på lagrådsremiss i juli denna sommar. Budskapet blev också en del av Socialdemokraternas valkampanj. Under en pressbrief bara några dagar innan valdagen talade skolminister Lina Axelsson Kihlblom om hur partiet även ville gå längre än så, att man gick till val på att helt förbjuda ”religiösa friskolor”.

Under onsdagen, blott några dagar efter de allmänna valen, kom så även en av mandatperiodens sista yttranden från Lagrådet då det kommenterade regerings förslag på etableringsstopp.

Annons

Även om lagrådet inte ställer sig helt avvisande, kommer man också med tung kritik. Det noteras att flera remissinstanser pekat på bristen av ingående resonemang om ”mindre ingripande mot åtgärder”. Lagrådet efterlyser också ett avsnitt med proportionalitetsbedömning.

”Flera av de problem som finns med vissa konfessionella friskolor skulle kunna lösas på andra sätt än med etableringsstopp.”

Med andra ord, regeringen har helt enkelt velat gå för hårt fram. I enlighet med svensk förvaltningstradition praktiseras den grundläggande proportionalitetsprincipen. En åtgärd ska vara motiverad utifrån vad som krävs, proportionerlig, och olika intressen ska vägas mot varandra. Flera av de problem som finns med vissa konfessionella friskolor skulle kunna lösas på andra sätt än med etableringsstopp.

För det moderatledda regeringsunderlaget förblir frågan om friskolor en av de punkter som fortfarande behöver benas ut. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna är på denna punkt delade. Liberalerna sticker ut genom att likt Socialdemokraterna ha tagit ställning för ett etableringsstopp för konfessionella friskolor. Medan de blågula partiernas värnande av vinstkoncerner på skolans område – ett område där Liberalerna åtminstone har börjat tänka om – sticker i många väljares ögon. Här finns utrymme för politiska kompromisser.

Lyckas de blågula partierna enas i dessa frågor och nå fram till en konstruktiv väg fram, som också kan vinna väljarnas respekt, vore mycket vunnet. Det skulle sålunda kunna bli en viktig seger för en ny borgerlig regering; en fjäder i hatten som hade kontrasterat mot den socialdemokratiska regeringens eftermäle som handlingsförlamad och visionslös, med många sendragra och missriktade åtgärder. Sverige behöver förändring – på många områden.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons