Annons

Ny Allians inte omöjlig

Om de borgerliga partierna slutar betrakta varandra som svikare eller extremister finns en öppning för en borgerlig regering 2022.
Ledare • Publicerad 29 januari 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Sabuni tycks öppna för ett förnyat borgerligt samarbete men Lööf tvekar.
Sabuni tycks öppna för ett förnyat borgerligt samarbete men Lööf tvekar.Foto: Claudio Bresciani/TT

Endast ett och ett halv år av nuvarande mandatperiod återstår, sedan är det åter dags för riksdagsval. Förra valets resultat samt de därpå följande opinionskalkylerna och parlamentariska positioneringarna blir nu allt mindre aktuella; än viktigare blir det att partierna ansvarsfullt planerar inför vad som komma skall.

I det perspektivet blir Demoskops första väljarbarometer för i år , vars resultat presenterades i mitten av januari, mycket intressant. Det kan noteras att Moderaterna enligt dessa siffror blir det största partiet. Än mer intressant är det att reflektera över de olika möjliga partikonstellationer som skulle kunna konstrueras, givet att opinionsläget fortsatt ser liknande ut.

Annons

Ett ideal, ur borgerlig synpunkt, vore en ny Allians mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. I Demoskops mätning får de gemensamt 40,6 procent – förvisso med de för Liberalerna dystra siffrorna på 2,3 procent, tydligt under riksdagsspärren.

Men som Kristdemokraterna visade under valet 2018 går det mycket väl att vända en så pass negativ ställning. Dessutom: Även utan Liberalerna skulle de borgerliga fortfarande vara större än Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som tillsammans har 28 procent. Även om det rödgröna blocket även räknar med Vänsterpartiets stöd når de bara upp till 37,9 procent.

Inte heller en fortsatt Jök-koalition skulle vara större än en förnyad Allians. Ytterligare en alternativ konstellation vore en M+KD-regering, med stöd av Sverigedemokraterna. En sådan skulle landa på 48,6 procent. Även ett sådant alternativ skulle således utgöra en minoritetsregering; såvida inte något ytterligare parti skulle kunna tänka sig att ge sitt stöd.

Det ser alltså i dagsläget positivt ut för de borgerliga, sett till opinionssiffrorna - för vad de nu är värda.

I detta läge är det värt att notera att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni med sitt problematiserande av januariöverenskommelsen öppnar upp för att åtminstone Liberalerna kan komma att ställa sig bakom Moderaternas Ulf Kristersson som statsministerkandidat 2022.

Käppen i hjulet för en kommande borgerlig regering är dock Centerpartiets Annie Lööf, för vilken samarbetsfrågan blivit en helig ko. För ett scenario där Lööf kan sluta upp i de borgerliga leden krävs det egen majoritet, vilket knappast kommer ske.

Det finns dock en avgörande skillnad mellan dagens opinionssiffror och förra valresultatet, som Centern skulle göra väl i att ta i beaktande. En borgerlig minoritetsregering 2018 hade som bekant varit aktivt beroende av Sverigedemokraternas stöd, då de var var mindre än den rödgröna sidan; därav Centerns och Liberalernas beslut att till slut lämna Alliansen. Som det ser ut nu skulle det räcka med ett passivt sverigedemokratiskt stöd för en borgerlig regering.

Och som Lööf själv lät meddela 2018: ”Det är stor skillnad på passivt och aktivt stöd.”

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons