GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu är det S i Kalmar som har problem

Glöm bråken i Moderaterna i Kalmar. Nu är det Socialdemokraterna i Kalmar som plågas av djup intern splittring och allvarliga anklagelser om korruption och svågerpolitik.
Ledare • Publicerad 20 mars 2022 • Uppdaterad 21 mars 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Anna Hedh, eu-parlamentariker, (S), jämställdhet, hyresgästföreningen
Anna Hedh, eu-parlamentariker, (S), jämställdhet, hyresgästföreningenFoto: Maria Wiell

I personstridernas hetta avfyras inte sällan språkliga projektiler som orsakar djup ånger några dagar senare. Därför är det viktigt att ta de mycket hårda anklagelserna som nu riktas mot Socialdemokraternas ledning i Kalmar med en viss nypa salt. När Anna Lööf Hedh talar om ”svågerpolitik”, ”korruption” och ”tystnadskultur” måste det självklart beaktas att hon själv gick förlorande ur omröstningen,.

Anna Lööf Hedh är samtidigt inte vem som helst utan har haft tunga uppdrag bland annat som omvald EU-parlamentariker. Hon lyfter också på förlåten bakom den i socialdemokratin så normalt slutna nomineringsprocessen när hon avslöjar att för Kalmarväljarna utomstående personer såsom partiets regionråd Angelica Katsanidou och regionombudsmannen Malin Anell deltog i pläderingen för hennes motkandidat. Det vittnar om brister i den demokratiska strukturen eftersom de inte hör till Kalmar-S.

Nomineringsprocessen väcker upp personkonflikter och människors tristare egenskaper i alla partier. I den socialdemokratiska kulturen ligger här ett stort mått av toppstyrning. Valberedningen har förhållandevis stor betydelse. Det saknas helt en tradition av provval bland medlemmarna.

”Lägg därtill den kollektivistiska syn som ligger bakom utformningen av listorna.”

Lägg därtill den kollektivistiska syn som ligger bakom utformningen av listorna. Varannan kandidat ska vara man, varannan kvinna. Var fjärde ska vara under 35. Dessutom värnas den fackliga representationen. Detta skapar en ovanifrån styrd process där de olika intressena ska pusslas ihop. Den misslyckade ambitionen att plocka in kändisar på den lokala S-listan markerar just detta inslag av toppstyrning.

Socialdemokraterna i Kalmar har flera problem nu. Den pågående förundersökningen om byggnadsnämnden givit bygglov i strid med plan och bygglagens regler ger huvudvärk. Nervositeten märks när krav på en egen kommunala undersökning av nämndes arbete möts av kritik. Vanligen brukar krav på å undersökningar eller utredningar mötas med orden ” vi välkomnar en utredning, här finns inget att dölja”. Nu hänvisas till Boverkets texter om att att ingen får lägga sig i byggnadsnämndens myndighetsutövning. Men det är rimligen inte samma ska som att nämndens beslut inte får granskas.

S-ledningens ”regeringsduglighet” fick sig också en rejäl törn av storbråket i Kalmarhem där ordföranden uppmanande borgerliga ledamöter att lämna styrelsen.

I Kalmarpolitiken har de återkommande konflikterna och personmotsättningarna i många år drabbat Moderaterna. Det är en orsak till att 2000 moderata väljare röstat på Socialdemokraterna. Väljarna har saknat förtroende för det moderata ledarskapet efter förnedrande konflikter och uppvisat inkompetens. Där ter sig motsättningarna nu vara historia. Under Hanne Lindqvists tid som gruppledare kritiseras kommunmajoriteten, inte partikamrater.

Nu är det istället Socialdemokraterna i Kalmar som får förklara varför Anna Hedh Löf har fel när hon anklagar det lokala ledarskapet för korruption, tystnadskultur och svågerpolitik.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.