GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Norden värd att försvaras

Att stärka det nordiska samarbetet med militära avtal är en välkommen utveckling, men kan inte ersätta Nato.
Ledare • Publicerad 25 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Nordiskt samarbete gör Östersjön säkrare.
Nordiskt samarbete gör Östersjön säkrare.
Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

Med ett förändrat – och försämrat – omvärldsläge ställs nya krav på länders försvarsförmåga, liksom möjligheten att bedriva försvar tillsammans med andra stater. Att nya militära samarbeten grundläggs är inte förvånande. Ett exempel är den nya försvarspakten Aukus, i vilken USA, Australien och Storbritannien samlar sig för att stärka säkerheten i Stillahavsregionen i skuggan av Kinas utveckling.

I samma ljus ska man se det nya militära samarbete mellan Sverige, Norge och Danmark som under fredagen undertecknades. I detta fall för att stärka Östersjösäkerheten med anledning av ett alltmer opålitligt Ryssland.

Det är ytterligare ett led av den välbehövliga återuppbyggnaden av svensk försvarsförmåga. Samma dag återinvigdes passande nog även Norrlands dragonregemente K4 i Arvidsjaur av konungen, en avsiktsförklaring om fördjupat försvarssamarbete med Frankrike undertecknades, och den multinationella marinövningen längs svensk kust avslutades.

Som Norges nye statsminister Jonas Gahr Støre tidigare påpekat finns mycket att vinna på stärkt nordiskt samarbete, även på försvarsområdet. Att hantera en säkerhetspolitisk kris på nordiskt område torde bli för mycket för en enskild nation att hantera. En lärdom våra grannländer Norge, Danmark, och Finland tydligare bär med sig än Sverige sedan andra världskriget. Som Gahr Støre uttryckte det: ”Vi klarer oss ikke best alene.”

”Att hantera en säkerhetspolitisk kris på nordiskt område torde bli för mycket för en enskild nation att hantera.”

Det nordiska samarbetet i dess olika former har tjänat väl, och att stärka och utöka det vad gäller försvarsdimensionen är en välkommen utveckling.

Både detta samarbete och avtalet med Frankrike – liksom det tidigare försvarssamarbetet med Finland – visar på en medvetenhet hos Socialdemokraterna om behovet av internationellt samarbete för Sveriges försvar. Det logiska vore att Sverige även tar nästa steg och går med i Nato. Det vore förminskande att kalla etableringen av försvarssamarbeten för ”småduttande”, som en del gör, men kritiken att det inte räcker är befogad. Samarbeten kan inte ersätta ett medlemskap i en försvarsallians med dess försvarsgarantier.

Sverige är redan tillsammans med Finland Natos närmaste samarbetspartner, och såväl Norge som Danmark är medlemmar. Sverige har allt att vinna på att bli medlemmar. Det socialdemokratiska värnandet om ”alliansfrihet” är anakronistiskt. Dessutom kan den ståndpunkten redan sägas vara satt ur spel med tanke på just de olika militära överenskommelser Sverige nu har ingått med andra stater.

Som försvarsminister Peter Hultqvist själv sa under fredagen: ”Det är väsentligt att bygga nätverk och allianser där vi samarbetar med andra för att bidra till stabilitet.” En Natovän kunde knappt ha uttryckt det bättre.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.