GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nomineringskaoset skadar Moderaterna

Tillkortakommandena i den moderata nomineringsprocessen skymmer personer och idéer. Och vittnar om varför öppenhet är att föredra.
Ledare • Publicerad 27 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Marie Nicholson, Vimmerby, väntat förstanamn för Moderaterna, har hamnat utanför strålkastarljuset på grund av nomineringsprocessen.
Marie Nicholson, Vimmerby, väntat förstanamn för Moderaterna, har hamnat utanför strålkastarljuset på grund av nomineringsprocessen.Foto: Skärmdump

Sociala medier har en tid närmast flödat över av kandidater till olika provval i borgerliga partier. Facebook är forumet där etablerade politiker och nya kandidater presenterar sig inför de provval som sedan ska äga rum, provval som fungerar som ett underlag inför det att listorna i nästa års val ska beslutas.

I de borgerliga partierna finns en stark tradition av öppenhet och medlemsinflytande över nomineringsprocessen, medan den är mer betydligt mer sluten och toppstyrd inom Socialdemokraterna som annars gärna understryker sitt demokratiska folkrörelsearv.

Men bland de län som avviker inom Moderaterna finns Kalmar som valt en process där nomineringskommittén får en betydligt starkare ställning och föreslår toppnamnen på listan som sedan ska rangordnas av en nomineringsstämma.

Det är en förklaring till det öppna debackle som pågått inom partiet de senaste veckorna när det gäller arbetet med att fastställa en riksdagsvalsedel. Först meddelade regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist som nominerats till en topplats att han inte stod till förfogande. Och sedan kritiserade Carl-Wiktor Svensson som varit ersättare i riksdagen kommitténs arbete sedan han exkluderats från listan. Enligt hans egen utsago, vilket dementerades av kommittén, för att han var småbarnsförälder. Internt, hör det till bilden, höjdes det på ögonbrynen när Carl-Wiktor Svensson nyligen arrangerade en presskonferens tillsammans med Sverigedemokraterna om motstånd mot vindkraft. På tisdagen lämnade Carl-Wiktor Svensson Moderaterna.

Ersättaren i riksdagen, tidigare kommunalrådet i Västervik, Harald Hjalmarsson, hålls också utanför listan av kommittén. I förra valet stod han på andraplatsen och fick 1100 personröster.

Nomineringskommitténs arbete anklagas för att vara tendentiöst och förutbestämt. I vart fall har konflikterna överskuggat de aktuella toppkandidaterna. Inget ljus riktats mot den förmodade toppkandidaten, Marie Nicholson, från Vimmerby som helt hamnat utanför strålkastaren. Så fungerar medielogiken.

Öppen kritik inom Socialdemokraterna mot nomineringsprocesser förekommer lite då och då. De lokala och regionala ledningarnas auktoritet ifrågasätts dock sällan, det är en viktig del i partikulturen.

”I Moderaterna rimmar emellertid toppstyrningen i detta fall dåligt med den öppnare kultur som medlemmar och sympatisörer förväntar sig”

I Moderaterna rimmar emellertid toppstyrningen i detta fall dåligt med den öppnare kultur som medlemmar och sympatisörer förväntar sig. Moderaterna var ju till exempel ett parti som tydligt också verkade för ett inslag av personval i politiken. Att det skulle följas upp av en mer sluten nominering på regional nivå var det nog få som tänkte sig.

Den process som Moderaterna i länet valt förklaras med att provvalen där medlemmarna får möjligheten att säga sitt är allt mindre representativa när medelåldern är hög och valdeltagandet är lågt.

Samtidigt så försvagas ju argumenten för partiet i länet i medlemsvärvningen när en av de förmågor, att rösta i provval, som hör till medlemskapet avskaffas.

Det visar betydelsen av den medlemsbas som håller på att eroderas i partierna. Med medlemmar etableras kontakt med större väljargrupper. med medlemmar finns en bas som bidrar till att välja och välja bort kandidater till val. Strulet i Kalmar speglar därför i det lilla ett av den moderna demokratins stora problem.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.