unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Noll koll på folkmängden

Socialförsäkringen är inte anpassad till den moderna världen.
Hur många bor egentligen i Sverige? Ingen vet.
Hur många bor egentligen i Sverige? Ingen vet.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Sveriges befolkning består av exakt 10 319 601 personer, enligt Statistiska centralbyrån. Men i själva verket vet vi inte så noga. ”I dag har folkbokföringen och kontrollen av vilka som invandrar närmast kollapsat. Vi har inte längre kontroll över vilka som bor och uppehåller sig i landet”, skriver tre före detta direktörer vid Försäkringskassan i en debattartikel.

Att uppgifter om den exakta folkmängden inte stämmer är det mindre problemet i sammanhanget. Det större problemet är att en stor del av den svenska socialförsäkringen är bosättningsbaserad. För att ha rätt att ta emot exempelvis barnbidrag måste man vara stadigvarande bosatt i Sverige. När det saknas tillförlitliga uppgifter om var människor i verkligheten bor, går det inte heller att veta om utbetalningarna ger människor ett grundskydd eller bara läcker ur systemet.

Socialförsäkringen är ett gigantiskt system: Försäkringskassans utgifter för ersättningar uppgick år 2018 till hela 225 miljarder kronor. Det är en gåta att inte mer politiskt engagemang ägnas åt att hindra läckage och oegentligheter, exempelvis genom att återupprätta folkbokföringen.

Vill man skydda socialförsäkringen måste man utgå från vår tids stora trender: globalisering och digitalisering. Inget land existerar för sig självt, ingen information finns enbart lokalt.

Men trots att dessa ”megatrender” är allmänt kända har det tagit anmärkningsvärt lång tid för insikten om vad de innebär för exempelvis socialförsäkringen att få fäste. Globalisering innebär att människor rör sig mellan länder, och att det inte går att räkna med att de anmäler att de flyttar. Av de försäkrade i åldern 19-64 år är idag en femtedel utrikes födda, varav en halv miljon från det politiskt föränderliga Asien inklusive Mellanöstern.

Försäkringskassan erbjuder sig att hjälpa utflyttare så att de får ”rätt ersättning”, men när detta innebär ingen ersättning alls är det inte konstigt om människor väljer att avstå från myndighetens hjälp och chansar på att de ändå inte blir återbetalningsskyldiga.

Digitalisering och sociala medier innebär att rykten sprids blixtsnabbt, men också helt korrekt information. Om det finns ett land där socialförsäkringen är generös och risken för upptäckt vid missbruk minimal, vet alla snart om det.

Det kan till exempel noteras att uttaget av VAB-dagar har ökat mycket kraftigt under 2000-talet, i takt med att antalet kontrollerade ärenden har minskat. Att influensorna skulle ha blivit mycket kraftigare övertygar inte riktigt.

Detta läge kräver mer av folkvalda än att de ska kunna uttala sig fördömande om enskilda fall. Som försäkringsdirektörerna skriver borde man överväga att låta kommunerna sköta sådana bidrag som är knutna till bosättning, för att kunna utöva en mer effektiv kontroll än idag. Vissa system bör helt göras om, som assistansersättningen.

Och frågan är om inte även grundläggande principer måste omformuleras. Idag gäller att myndigheter normalt bör godta de uppgifter som sökanden lämnar. Utredningsskyldighet uppstår först när uppgifter saknas eller verkar felaktiga. Det är både vackert och på sitt sätt resurseffektivt, men inte särskilt anpassat till en globaliserad och digitaliserad värld.

Läs mer

Kultur

Viktig bok inifrån en svartsjuk och sexgalen pojkväns huvud

Boken ”Närmanden” skulle kunna ge tonårskillar verktyg för att reflektera kring sin sexualitet.

Särskilt boende på gång att läggas ned

Mönsterås

Särskilt boende på gång att läggas ned

Äldre flyttas till andra boenden.

Premiär för efterlängtad utbildning inom industrin

Oskarshamn

Premiär för efterlängtad utbildning inom industrin

Scaniaanställda: ”Precis det som vi har efterfrågat.”

Cissi Wallin ger ut sin bok på eget förlag, efter att det ursprungliga förlaget dragit sig ur.

Kultur

Cissi Wallins självbiografi är utmattande läsning

Historien fyller en funktion i berättelsen om vårt samhälle. Recensenten Annika Wall har läst.

Emmaboda: Förskolepersonal tar strid mot underbemanning

Emmaboda

Emmaboda: Förskolepersonal tar strid mot underbemanning

”Varje torsdag framöver kommer vi att bära de brandgula tröjorna.”

Han tar över som förbundsdirektör i gymnasieförbundet

Kalmar

Han tar över som förbundsdirektör i gymnasieförbundet

Dzenita Abaza (S): ”En modern engagerad ledare.”