GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

När våldsmonopolet privatiseras

Justitieministern flyttar ansvaret för kampen mot brottsligheten till företagen.
Ledare • Publicerad 21 juni 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Skyltar stoppar inte dieselstölder.
Skyltar stoppar inte dieselstölder.Foto: Jessica Gow/TT

Brott och otrygghet uppmärksammas av företag som ett allt större problem. När Svenskt Näringsliv i en färsk rapport uppskattar de direkta kostnader för brott för svenska företag landar siffran vid 42 miljarder kronor. Adderas indirekta kostnader stannar siffran i minst det dubbla.

När Sveriges Radio Jönköpingsredaktion sammanställer utvecklingen av dieselstölderna i landet och finner en fördubbling uppmärksammas således en del av ett mycket större problem för näringslivet.

Entreprenadföretagare längs E4:an genom Småland berättar om hur grävmaskiner och lastbilar länsas på diesel.

Stölderna av drivmedel är något som drabbat företagare och lantbrukare under många år. Nu ökar antalet stölder minst lika snabbat som priserna.

Justitieminister Morgan Johansson (S) väljer emellertid att ge företagare och lantbrukare ett tydligt ansvar när frågan diskuteras.

”Det är företag som tjänar ändå en hel del pengar. Man får ta eget ansvar för att skydda sin egendom, man kan ju inte räkna med att polisen ska göra allting.”

Nu är det få företagare som räknar med att polisen ska ”göra allting”. Höga självrisker på försäkringar är ett tydligt eget incitament för att förebygga stölder. Säkerhetsbranschens många larm- och vaktbolag har strålande tider när företagen behöver hjälp med rondering och kameraövervakning för att stoppa stölder eller vår tids brott i form av bedrägerier. Och runt om i landet driver branschorganisationer på för att företagare ska involveras i det brottsförebyggande arbetet.

”Som alltid slår stölderna hårdast mot mindre företag och jordbrukare som saknar de ekonomiska muskler som krävs för att få hjälp av säkerhetskonsulter eller att bygga upp skalskydd kring lantgårdens öppna maskinhallar.”

Vad mer ska företagen göra? Som alltid slår stölderna hårdast mot mindre företag och jordbrukare som saknar de ekonomiska muskler som krävs för att få hjälp av säkerhetskonsulter eller att bygga upp skalskydd kring lantgårdens öppna maskinhallar.

Vill vi att företagare ska göra mer? Nej, en privatisering av det offentliga ansvaret skapar stora ojämlikheter där trygghet blir en fråga om ekonomiska resurser.

”Eget ansvar” betyder också mer av anti-kriminalitetsarbete inom ramen för försäkringsbolagens arbete. Det är också lika med en expansion av en säkerhetsbransch med lägre utbildade väktare och ordningsvakter, något som sker samtidigt som det paradoxalt nog ställs ökade krav på akademisering av polisutbildningen. Och det är dessutom lika med en slags omdefiniering av samhällskontraktet som faktiskt ytterst bygger på att det är den offentliga makten som svarar för trygghet och ordning,.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.