Annons

När undantag blir lag

I regeringens förslag blir migrationspolitiken mer undantag än lag.
Ledare • Publicerad 14 januari 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Regeringens så kallade gymnasielag, som ger ensamkommande tillfälliga uppehållstillstånd vid studier, sågades år 2018 av Lagrådet. Lagrådet menade att de föreslagna reglerna var ”svåröverblickbara” och konkluderade att: ”gränsen här har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”. Det senare ett för jurister ytterligt och sällsynt starkt uttalande.

Utlänningslagen kan urholkas.
Utlänningslagen kan urholkas.Foto: Janerik Henriksson/TT

Men propositionen fick riksdagens stöd och särbehandlingen av gruppen, som till övervägande del utgörs av unga män fortsatte. Orättvisan i relation till andra flykting- och migrantgrupper och oordningen i migrationspolitiken och migrationsprocesserna beaktades inte.

Annons

Strax före årsskiftet kom ett nytt förslag från regeringen på samma tema och med egentligt fokus på denna grupp ensamkommande. I en komplettering till betänkandet ”En långsiktigt hållbar migrationspolitik” (SOU 2020:54) uttrycker regeringen bland annat sin avsikt att införa ändringar i den föreslagna bestämmelsen om uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter, så att barn och vissa vuxna ska kunna beviljas uppehållstillstånd om omständigheterna är särskilt ömmande. ”Svåröverblickbara” regler är en mild formulering för den rättsosäkerhet som väntar.

I ett skarpt remissvar från Migrationsverket hamnar regeringens hafsiga migrationspolitik i blixtbelysning. På i stort sett alla punkter kräver Migrationsverket förtydliganden och konstaterar att det med sådana vida och oprecisa skrivningar i förslaget kommer att innebära att undantagsbestämmelsen med tiden inte enbart kommer att handla om undantag och oförutsedda situationer.

Hård kritik framför även samarbetspartiet Liberalerna. Partiledaren Nyamko Sabuni har sagt att om inte Stefan Löfven (S) drar tillbaka förslagen får han hitta ett annat underlag för budgetsamarbetet. Den oppositionen har regeringen svårare att slå dövörat till. Sabunis ultimatum kom samma dag som Liberalernas Johan Pehrsson i riksdagen talade om att Liberalerna har en annan favoritregering.

Den som har fått sin sak prövad och inte befunnits ha skäl att få stanna i Sverige, behöver återvända. Att vissa grupper ska omfattas av en annan lagstiftning än andra inom samma processer är att erodera grundläggande rättsprinciper. Ordning måste råda inom migrationspolitiken.

Annika BorgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons