GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

När normkritik blir norm

Det går att försvara Kalmar stadsbiblioteks program för barn och samtidigt ställa kritiska frågor.
Ledare • Publicerad 24 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det finns inga platser kvar på lördagens två föreställningar av ”Drag Queen Story Hour” på Kalmar stadsbibliotek.

I sagans värld.  Lady Busty (Fröken Bystig) och Miss Shameless Winehore (det fullständiga artistnamnet) framträder på Kalmar stadsbibliotek på lördag.
I sagans värld. Lady Busty (Fröken Bystig) och Miss Shameless Winehore (det fullständiga artistnamnet) framträder på Kalmar stadsbibliotek på lördag.Foto: Pressbild

Uppmärksamheten och kritiken mot föreställningarna blev som väntat den bästa reklamen för Lady Busty (Fröken Bystig) och Miss Shameless vars fulla artistnamn också är Winehore. (Fröken Skamlös Vinhora). Det finns nog en anledning till att artisterna gentemot föräldrar, barn och kommunala bibliotek använder artistnamn på engelska och inte på svenska. Och varför namnet Vinhora är struket när man vänder sig till minderåriga barn.

Det är något av peak samtid i föreställningen. Normkritik är den nya normen och att utmana på ett område som rör sexualitet och könsroller hör till det nya etablissemangets dna. Föreställningarna fungerar som offentliga institutioners markeringar av tolerans och progressivitet. De signalerar ”upplysning ”och trendmedvetenhet och möts också av motstånd och mörkt hat som bekräftar – för de förment upplysta – att institutionerna utgör motsatsen till det ”förlegade” och ”gamla”. Biblioteket är också hbtq-certifierat- en certifiering som för alla verksamheter i Kalmar kommun fram till i juli i år kostat 900 000 kronor enligt de fakturor som ledarredaktionen tagit del av.

Kalmar stadsbibliotek har ett brett program. Det hör till kulturvärlden att böcker eller scenframträdanden rymmer budskap som vissa uppfattar som provocerande och som andra välkomnar. Om bibliotekstablån blir ensidig finns det skäl att uppmärksamma det. Det kan emellertid ingen anklaga Kalmar stadsbibliotek för. Tvärtom finns som på många bibliotek ett stort utbud av författarkvällar, föredrag och lässtunder, för både stora och små.

”Det finns nog en anledning till att artisterna gentemot föräldrar, barn och kommunala bibliotek använder artistnamn på engelska och inte på svenska.”

I Kalmar valde Sverigedemokraterna symptomatiskt att istället ta till kulturkrigets vapen; att använda cancelverktyget och söka stoppa föreställningarna. Så som i USA, så i Sverige.

Partiets företrädare talade också om misstroendevotum mot kulturnämndens ordförande. Det var ett hårt slag i tomma luften eftersom den kommunala rätten inte innehåller något misstroendevotum. En kommun har nämligen ingen regering, den har som en förening en styrelse.

Och även om principen om armlängds avstånd mellan politik och kultur bör tolkas annorlunda i kommun än i staten hör det absolut inte till politikens uppgift att detaljstyra bibliotekets program.

Men det är också möjligt att på en och samma gång acceptera och försvara Kalmar stadsbiblioteks rätt att låta artisterna framträda och samtidigt betrakta saken med kritiska ögon. Där kan det upplysta samtalet ta vid. Vilket budskap ges barnen i komplexa frågor som rör sexualitet? Bidrar biblioteket eller andra offentliga torg till att ge andra röster i frågan en likvärdig plattform? Om normkritik är den nya normen, måste också den kunna analyseras och debatteras när den får plats på den offentliga arenans skattebetalda scener.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.