Annons
Ledarkrönika

Petter Birgersson: När medierna bet sig i klimatsvansen

Greta Thunberg lyftes redan som skolstrejkande ungdom fram av svenska och internationella medier. Nu används hennes rörelse för att sprida antisemitiska konspirationsteorier om samma medier.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Publicerad 17 november 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
Greta Thunbergs politiska engagemang delar även klimataktivisterna.
Greta Thunbergs politiska engagemang delar även klimataktivisterna.Foto: Peter Dejong

På scenen i Amsterdam stod Greta Thunberg iklädd palestinasjal och talade till massorna, redo att bjuda upp talare om Palestinas sak. En av talarna ska enligt Svenska kommittén mot antisemitism skanderat budskap emot Israels rätt att existera samt på sitt instagramkonto försvarat Hamas massaker på civila. Thunberg ska inte ha känt till inläggen.

Thunberg blev avbruten av en man i grön jacka, som slet mikrofonen från Thunberg och utropade att han inte var ute efter någon politisk åsikt utan hade kommit till ett klimatmöte. Hon fick tillbaka mikrofonen och fortsatte med att skandera ”No climate justice on occupied land.”

Annons

Några dagar tidigare hade rörelsen som sprungit ur Thunbergs fredagsstrejker, ”Fridays for future”, på sitt internationella instagramkonto förklarat att västerländska medier hjärntvättar människor till att ta ställning för Israel.

Thunberg har på sociala medier också lagt ut en bild där hon håller en skylt med budskapet ”Stand with Gaza”. På bilden finns också andra kvinnor med plakat, en Palestinaflagga samt en uppstoppad bläckfisk – det senare en antisemitisk symbol. Några israeliska flaggor syns dock inte på bilden, inte heller ”Stand with Israel”, vilket man skulle kunna föreställa sig om budskapet hade varit fredlig samverkan. Bläckfiskens innebörd sade sig Greta senare inte känna till.

I Tyskland, en stor del av denna rörelse, går nu debatten om Thunberg och Fridays for future het. Politiska krav har ställts på att Lisa Neubauer, ledare för tyska Fridays for future ska kapa banden till Thunberg. I en intervju i Zeit-magazin talar Neubauer om att internationella Fridays for future ägnar sig åt desinformation och man därför arbetar särskilt med att motarbeta antisemitism.

”Det är till lika delar förfärligt som sorgligt.”

Fridays for future har sitt ursprung i de fredagsmanifestationer Thunberg genomförde med start 2018. Redan de första dagarna fascinerades medierna av den strejkande skoleleven.

Alla medier hakade på, och Thunbergs rörelse spred sig över världen. 2019 blev hon årets person i magasinet Time. Hon fick vara chefredaktör en dag i Dagens Nyheter den 6 december 2020, ett temanummer om klimatet. Hon skrev en ledare som kritiserade medierna, inklusive DN, för klimatbevakningen. Övriga ledare och debatt uteblev.

Som omyndig fick Thunberg sällan motfrågor, ändå lyfte medierna fram henne som en viktig politisk kraft. Normala förhållningsregler om hur medier ska förhålla sig till barn och ungdomar sattes åt sidan. Alla hakade på och för politiker på alla nivåer blev det viktigt att synas med Greta. Kritiken och frågorna om vilka lösningar Greta och hennes rörelser föreslog och vad som menades med ord som att klimatfrågan är så viktig att den ”utmanar rådande världsordning” viftades undan.

Nu är Thunberg vuxen, hennes rörelse har spritt sig och dess politiska ställningstaganden blir allt fler – och inkluderar gamla antisemitiska konspirationsteorier om de medier som en gång lyfte fram Greta. Det är till lika delar förfärligt som sorgligt.

Möjligen leder det till en viss självrannsakan i medierna om hur man ska förhålla sig till de fenomen man själv är medskapare till.

Petter Birgersson är politisk redaktör Ystads Allehanda (Liberal)

Annons
Annons
Annons
Annons