unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

När läste du Tegnér senast?

Nyårsnattens texter påminner om det svenska litterära arvet.
Esaias Tegnér. Given i en svensk litteraturkanoin.
Esaias Tegnér. Given i en svensk litteraturkanoin.
Foto: URBAN NILSSON
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I Sveriges Radio P1:s utsändning tolvslaget på nyårsafton kunde vi höra två litterära inslag, båda från 1800-talet. Esaias Tegnérs Det Eviga från 1810 som reciterades och Verner von Heidenstams Sverige från 1899 som framfördes av radiokören i Wilhelm Stenhammars tonsättning.

För en äldre generation svenskar är dessa två dikter och författare välkända. Någon minns med glädje Heidenstams Karolinerna som en spännande äventyrsbok och någon annan börjar gärna recitera någon strof från Tegnérs Kung Karl den unge hjälte eller just Det Eviga.

För något år sedan gick Kristdemokraterna ut och ville se en litteraturkanon för svensk skola. Reaktionerna lät inte vänta på sig. De blev hårda. Och hånfulla när partiledaren Ebba Busch bommade ett litteraturtest med Selma Lagerlöf, August Strindberg och Klas Östergren. Tanken på en litteraturkanon provocerar tydligen.

Men Ebba Busch illustrerade i sitt fallerade test problemet. Hon är född på 1980-talet och har upplevt samma svenska skola som de flesta i yngre generationer från 1970-talet och framåt. Progressiva pedagogiska experiment med tilltag som självstudier och blandade klasser, och med många fria val. Individualismens segertåg har skenat även i skolans styrande dokument. I läroplanen från 1965 står det formulerat vilka verk alla elever skulle få ta del av – läst – under skoltiden. Kravet har successivt och bestämt ändrats till att eleverna i dag ska känna till de ’viktigaste’ verken. Det är långt mellan läsa och känna till.

Nu ska också sägas att det finns naturligtvis skolor och lärare som har högt ställda krav och ambitioner på att undervisa och förmedla kunskap till sina elever också vad gäller litteratur.

Själv, född på 1980-talet, minns jag ett par fantastiska lärare som brann för att få oss att upptäcka svenska litterära klassiker. Vi läste Lasse Lucidor, E J Stagnelius, August Strindberg och Astrid Lindgren och många fler. De lärarna är jag tacksam för.

Det som stört mig i debatten om en litterär kanon är att det finns ett illa dolt förakt för det traditionella hos de progressiva pedagogiska företrädarna. Inte sällan hävdas att litteraturen måste väljas så att den passar eleverna och deras bakgrund. Som om eleverna i invandrartäta förorter inte skulle få ta del av Tegnér, Lagerlöf eller Tranströmer. I en partiledarutfrågning för några år sedan undrade en ung kille med utländsk bakgrund hur det kom sig att han aldrig fick läsa Strindberg i skolan. Det är en rimlig undran.

En litteraturkanon är inte exkluderande. Den är snarare inkluderande, som ett sätt att minska utanförskap och hjälpa elever oavsett bakgrund att orientera sig i det rika svenska kulturarvet. Att hjälpa barn och ungdomar att upptäcka glädje och kraft i litteraturen är viktigt i en tid när läsintresset minskar. Litteratur inspirerar till nya tankar, utmanar, väcker nyfikenhet och ger perspektiv.

Tegnérs ord ljuder ännu förhoppningsfullt på nyårsnatten. ”Vad tiden dig gav må du ge igen, blott det eviga bor i ditt hjärta än.”

Läs mer

Stoppades med 40 000 cigaretter i bagageutrymmet – man åtalas

Kalmar. Förklaringen: tänkte göra en ”smidig tjänst” åt en person i Växjö.
Stoppades med 40 000 cigaretter i bagageutrymmet – man åtalas

Simon Després om uppbrottet från IKO – och flytten ut i Kanadas vildmark

IK Oskarshamn. Simon Després om uppbrottet i fjol, intresset från Växjö Lakers och flytten ut i den kanadensiska vildmarken.
Simon Després om uppbrottet från IKO – och flytten ut i Kanadas vildmark

Starkt om tragisk uppväxt i religiös miljö

Bokrecension. Nederländska Marieke Lucas Rijnevelds debutroman .
Starkt om tragisk uppväxt i religiös miljö

Inlevelseförmåga i orkanformat i Fernanda Melchors febriga roman

Bokrecension. Den internationellt uppmärksammade roman har nu översatts till svenska.
Inlevelseförmåga i orkanformat i Fernanda Melchors febriga roman

Tristess och trolleri i Fabian Göransons nya bok

Kultur. Kompistrubbel, trolleriöverraskningar och lärarbekymmer.

Kaja Finkler tiger inte längre om sina minnen från koncentrationslägret

Kultur. Den amerikanska antropologen träffade författaren Christina Wahldén – och berättade allt.
Christina Wahldén har gett ut barnböcker som utspelar sig under andra världskriget tidigare.

Masha Gessen visar hur demokratins väktare är tandlösa inför politiker som Trump

Kultur. Masha Gessen är skarp som en sylvass nål när hon granskar Trumpadministrationen.
Masha Gessen skrev en uppmärksammad essä om Trump som ett hot mot demokratin, redan två dagar efter hans valseger. I den nya boken fördjupar hon analysen.

Jordansson får dig att läsa med öronen

Kultur. Även små böcker kan vara stora ögonöppnare.
Leif Jordanssons bok är en både ögon- och öronöppnare, enligt Henric Tiselius.

5 TIPS: Tv-profiler, gentlemannatjuv och ockult spänning

Bäst just nu. Våra skribenter väljer sina fem favoriter just nu – allt från tv till böcker och podd.
5 TIPS: Tv-profiler, gentlemannatjuv och ockult spänning

Martin Tunström: ”Lövin lämnar ett MP i kris”

Ledare. Ledarskapet är inte Miljöpartiets stora problem.
Martin Tunström: ”Lövin lämnar ett MP i kris”

Ledare: Pandemin är också politik

Ledare Barometern. Ansvaret för den svenska strategin för att hantera coronaviruset är politiskt.
Ledare: Pandemin är också politik

När klanen tar över lagen.

Ledare. Samtalet om klansamhället har äntligen normaliserats.
När klanen tar över lagen.