GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

När kaos är lika med budgetordning

Finansministern efterlyste budgetordning så sent som förra veckan. Sedan skapar regeringspartiet budgetoordning.
Ledare • Publicerad 15 juni 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Onsdagen den 8 juni meddelade finansminister Mikael Damberg (S) att han vill tillsätta en kommitté med representanter från partierna som har till uppgift att uppdatera budgetprocessen.

Damberg ser flisan i oppositionsledaren öga, men inte bjälken i sitt eget.
Damberg ser flisan i oppositionsledaren öga, men inte bjälken i sitt eget.Foto: Foto: Pontus Lundahl / TT

”Det är därför hög tid att återgå till en ordnad budgetprocess”, sammanfattade finansministern inbjudan sedan han beskrivit att Sverige annars står sämre rustat inför nästa kris.

Om en ordnad budgetprocess innebär att oppositionspartierna ska acceptera att regeringen med dess underlag åsidosätter riksdagsordningen låter det som att den kommande kommittén får en svår start. Om det är ordning att i riksdagen inte rösta på sitt eget förslag, hur definieras då oordning?

Det är vad som har skett de senaste dagarna. Först överraskades finansutskottet inför sittande möte av en omfattande förändring av ett redan framlagt förslag om pensionerna från regeringen och dess underlag i Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Att behandla förslaget skulle strida mot riksdagsordningen enligt de opolitiska tjänstemännen. Och sedan valde Socialdemokraterna att under onsdagen inte rösta på sitt eget budgetförslag för att senare under sommaren istället kunna lägga fram en ny ändringsbudget.

Det är lätt att avfärda de senaste dagarna händelser som ett cyniskt parlamentariskt maktspel eller som en cirkus. Svensk riksdagskultur brukar dock utmärkas av en trohet mot reglerna och en respekt för den praxis som med tiden formats. Med rätta. Regler finns till av en anledning och den riksdagsordning som partierna har att förhålla sig till har en särställning som ett mellanting mellan grundlag och vanlig lag.

Finansministerns uppmaning till ordning verkar således gå ut på att oppositionspartierna ska acceptera Socialdemokraternas maktspel och metoder för att driva igenom en budget - trots att den saknar stöd i riksdagen. Ja, om regeringen ens får stöd för sin budget är oklart sedan den politiska vilden Amineh Kakabaveh ställer krav på förbud mot vapenexport till Turkiet för att stödja budgeten.

”Det kan tyckas motsägelsefullt att regeringen å ena sidan vill underlätta för en regering att få igenom sin budget samtidigt som samma regering inte fäster någon större avsikt om dess budgetförslag faller.”

Det kan tyckas motsägelsefullt att regeringen å ena sidan vill underlätta för en regering att få igenom sin budget samtidigt som samma regering inte fäster någon större avsikt om dess budgetförslag faller.

Statsminister Magdalena Andersson själv bagatelliserade nyligen en tänkbar förlust i budgetomröstningen och deklarerade att hon kunde fortsätta att regera på oppositionsbudgeten.

Några dagar tidigare hade Andersson meddelat att hon och regeringen skulle kasta in handduken om riksdagen avsatte Morgan Johansson. Att regera på annan budget var ok, att riksdagen använde sin konstitutionella rätt till ansvarsutkrävande varv det inte.

Svårigheten för Socialdemokraterna att forma ett regeringsunderlag spelar dock in. Låsningarna mellan Vänsterpartiet och Centern försvagar trovärdigheten inför valet och därför står lösningen till budgetregler som begränsar riksdagens makt. Magdalena Anderssons väg till makten gick också genom att ge Vänstern inflytande över pensionssystemet och genom att köpslå med en politisk vilde. Ingen budgetordning i världen kan svara upp mot det svaga parlamentariska underlaget.

Även den borgerliga oppositionen har ett ansvar för den bistra stämning som präglar riksdagen inför blomstertiden som nu kommer. Det var ett misstag att haka på SD-initiativet att försöka få bort justitieministern. M/KD-oppositionen tog där inte tillfället i akt att peka på statskonst och praxistrohet.

Men finansministern bör se bjälken i sitt eget öga och inte flisan i oppositionsledarens. Och Centerpartiet bör vara försiktigt med att tala om Trumpifiering av svensk politik gentemot dem som faktiskt lever upp till riksdagsordningens anda och bokstav.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.