Museal rundgång

Ledare • Publicerad 13 januari 2003

Christer Rosenqvist är timanställd på Kalmar läns museum. Han är till någon del beroende av denna inkomst.

Rosenqvist är också ordförande i styrelsen för museet. Som sådan ansvarar han för att leda landsantikvarien och museichefen Maria Malmlöf i hennes beslut.

Hur stor är sannolikheten att Rosenqvist som demokratiskt vald ordförande vågar ta en konflikt med museichefen, som bestämmer över hans försörjning? Hur stor är sannolikheten att Malmlöf, till exempel om nya sparbeting slår till, vågar avsluta ordförandens anställning? Vad de än gör i en spänd situation blir det fel.

Den enda rimliga lösningen på problemet är att Rosenqvist väljer stol. Antingen ska han vara ordförande och säkra sin integritet genom att stå ekonomiskt oberoende gentemot museet. Eller så får han avgå som ordförande och arbeta vidare med det han säkert är bra på.

Man kanske inte ska skylla folkpartiet för det inträffade, men man kunde ju ha ansträngt sig att finna en mindre problematisk kandidat. De finns, som har mycket god kunskap och erfarenhet från verksamheten, möjligheterna och problemen inom den antikvariska sektorn.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.