Muren bör inte bli ny gräns till Palestina

Ledare • Publicerad 29 mars 2006

Resultatet av det israeliska valet var väntat, åtminstone om man ska gå efter vad opinionsundersökningarna visat den senaste tiden. Partiet Kadima, som Ariel Sharon grundade i höstas, får ungefär 28 av 120 mandat i Knesset. Det är ändå mindre än det förhandstippade siffrorna. Partiet kommer därför att få leta stöd i övriga partiläger.

Kadima har blivit en symbol för den politiskt döde Ariel Sharon. I den symbolen ligger bland annat uttåget från Gazaremsan, vilket Sharon överraskade världen med förra sommaren. Det israeliska folkets sensationellt stora stöd, trots ett lägre valdeltagande än någonsin, kan ur den synvinkeln ses som ett klart stöd för uttåget ur Gaza, och ett stöd för en mindre aggressiv politik gentemot palestinierna.

Å andra sidan finns oroande tecken i skyn kring detta resultat. Sharon uttyckte ambitioner att fastslå Israels gränser till den position där barriären numera ringlar fram – vilken inte alls följer de internationellt accepterade gränserna. Det skulle innebära, att somliga områden lämnas, medan andra inkorporeras i Israel.

Israel bör inte ta sig sådana friheter. Behovet av barriären i sig kan inte ifrågasättas, med tanke på alla de blodiga självmordsattacker som israelerna utsatts för under återkommande intifador. Samt med tanke på det senaste valresultatet i Palestina. Men muren borde då ha byggts utefter de internationellt accepterade gränserna. Försök att dra om denna gräns reser bara ytterligare frågetecken kring Israels politik, och ställer ovillkorligen till trassel visavi Palestina.

Sharons efterföljare, Ehud Olmert, har förklarat sina ambitioner är att fullfölja Sharons tankar, men att han är beredd att kompromissa med palestinierna i frågan. Det återstår att se vad de orden innebär. Belackare här hemma anser givetvis – som de alltid gör när det kommer till Israel – att valresultatet i Israel är en katastrof och att mörka moln nu sänker sig över hela fredsprocessen. Så dyster behöver man kanske inte bli – Palestina har i så fall redan gjort sitt till den utvecklingen med tanke på vilka de röstade fram till makten.

Men Israel bör nu förklara sina ambitioner inför det internationella samfundet.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.