Moskva och St Petersburg - historien om två städer
En av världens vackraste städer fyller 300 år den här veckan. St Petersburg, eller Piter som den kallas till vardags i Ryssland, har i år snart sagt figurerat i varje svensk tidning med kultursidor värda namnet. Men många av de reportage som man kan läsa har en omisskänlig utifrånprägel över sig. Det känns lite märkligt. Den stad som utan jämförelse är Östersjöns största metropol med fem miljoner invånare, borde under den senaste tioårstiden ha lockat till sig fler nyfikna journalister (och turister!) från Skandinavien än vad den gjort.
Inte bara för att rapportera om allt elände, utan för att verkligen bekanta sig med staden.
Moskva och Petersburg är historien om två städer, på ryskt vis. Spänningen mellan dessa båda hjärtan har i historien fått symbolisera den spänning mellan öst och väst, som många ryssar karaktäriserar som sin nations viktigaste särdrag. På 1800-talet stod den intellektuella striden mellan västmännen och slavofilerna som starkast. Slavofilerna ansåg att Petersburg stod för det sjuka och dekadenta i den ryska staten - det utländska. Moskva stod å sin sida, menade de, stod för det ?äktryska? och heliga.
Petersburg och Moskva är också två helt olika städer både till utseende och intryck. Medan Moskva är en medeltida ringstad, sträcker sig Petersburgs långa och relativt städade avenyer ut i en väl planerad solfjäder med utgångspunkt från Vinterpalatset. Petersburg är, precis som Peter den Store ville ha det, ett arkitektoniskt mästerverk ? med byggnader ritade av den dåvarande gräddan av den europeiska arkitektureliten. Det är varken mysigt eller småskaligt. Men det är vackert.
Det är karektäristiskt att den isolationistiska kommunismen valde att flytta huvudstaden till Moskva. När Petersburg blev Petrograd som blev Leningrad, innebar det också en degradering. Det skedde inget underhåll i staden, mycket lite nybygge, och Petersburg förföll. Först efter tyskarnas 900 dagar långa, och mycket svåra, belägring av staden (1941-44) kom det igång reparationer. Fortfarande finns det fallfärdiga hus mitt inne i stadskärnan - behovet av underhåll är enormt. Spänningen mellan de båda städerna Moskva och Petersburg lever kvar än i våra dagar. Petersburgsborna kan fortfarande möta en något nedlåtande attityd i Moskva:
? Varifrån är ni? ? St Petersburg. ? Ah, Leningrad...
På senare tid, speciellt under IT-bubblans största dagar, har data- och mjukvaruföretagen poppat upp som svampar ur jorden i regionen. Petersburg har flera tekniska högskolor som varje år levererar ytterligt kompetenta programmerare till arbetsmarknaden. Det högteknologiska kunnandet har alltid funnits i Ryssland, det är bara det att det inte varit allmängods. Nu har det blivit det.
Under 90-talet har stadens alla institutioner levat under ytterst knappa omständigheter. Trots det satsades stora pengar på att marknadsföra staden som kandidat till Vinter-OS. Pengar som kunde gjort betydligt bättre nytta någon annan stans, kan man tycka.
Det har också ryktats om att Putin skulle låta Petersburg återigen bli huvudstad. Det är nog inte troligt.
Sylvia Asklöf