Annons

Mörka inte problemen i utsatta områden

Polisens lista över särskilt utsatta områden beskrivs av politiker i DN som förödande och demoniserande. Vad som verkligen är förödande är politikernas bristande självinsikt.
Publicerad 4 april 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Berga-Norrliden i Kalmar var ett av de områden som 2014 fanns med på polisens lista över utsatta områden. Det var naturligtvis inte eftersträvansvärt men det visar att utvecklingen går att vända. I dag finns stadsdelarna inte kvar på listan.

Anna Tenje (M) kommunalråd i Växjö har en sansad inställning till polisens lista över särskilt utsatta områden
Anna Tenje (M) kommunalråd i Växjö har en sansad inställning till polisens lista över särskilt utsatta områdenFoto: Lars-Goran Rydqvist

Ett särskilt utsatt område präglas av parallella rättsstrukturer där rädslan för hot och våld gör att få i områdena vågar vittna mot de kriminella. Här har polisen har svårt eller omöjligt att utföra sitt uppdrag.

Annons

Om polisen ska vara öppen och transparent över vilka områden som har de här problemen eller inte, borde vara sekundärt. Medan ansvariga politiker pekat finger och skyllt på sina företrädare har de utsatta områdena blivit allt fler och våldet allt grövre. Det har pågått länge.

Anna Tenje kommunalråd i Växjö menar däremot att det var ett nyktert uppvaknande när stadsdelen Araby klassades som ett särskilt utsatt område.

Polisen och kommunen började prioritera åtgärder som gav resultat för att vända utvecklingen.

Istället för att klaga över polisens lista borde fler politiker ta över Växjö-andan. Ju förr, desto bättre.

Sofia WidegrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons