GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Monsanto har ett mörkt förflutet och skapar en dyster framtidsbild

Det kunde inte hjälpas. Nog gick det rysningar genom kroppen. Jag som annars är van vid tuffa journalistiska vinklingar kunde inte krypa undan för de fakta som den franska filmaren presenterade. Hur kritiskt jag än försökte bevittna dokumentären ringde det varningsklockor hela tiden. Monsanto och GMO, genmodifierade grödor smakar illa, det känns i hela kroppen.
Ledare • Publicerad 30 september 2008

Sädesfälten var milsvida, marken torr som krut och inte ett ogrässtrå så långt ögat nådde. Bönderna i Amerika besprutar sina genmodifierade grödor med ogräsbekämpningsmedlet Roundup. Just de grödan har tagits fram för att motstå giftet. Allt annat dör utom det genmodifierade sojabönan som vajar stolt i vinden. Det känns helt enkelt konstigt och onödigt med konstgjord genmajs och genraps.

Såg häromkvällen en dokumentär gjord av en fransk kvinna Marie-Monique Robin. Hon har i månader följt i spåren av det multinationella skandalomskrivna företaget mångmiljardföretaget Monsanto med sina 17 500 anställda världen över.

Samma företag har gjort sig känt för framställningen av Agent Orange, ett avlövningsmedel som USA använde under Vietnamkriget för att komma åt nordvietnamesisk trupp och gerillaförband. Enligt Vietnamn har 4.8 miljoner vietnameser utsatts för agent orange. Det har resulterat i 400 000 dödsfall och 500 000 barn födda med missbildningar. Monsanto har också gjort sig känt för att ha skapat en av historiens giftigaste produkter, PCB, liksom det omstridda sötningsmedlet aspartam.

På teveskärmen på söndagskvällen visades kor med juver så stora så de skulle kunna sprängas när som helst. Ett käckt tillväxthormon för nötkreatur ökar mjölkproduktionen hos en god kossa med en fjärdedel, 25 procent, och det vänder sig i magen när man ser mjölkdjuren vagga fram med alldeles för tungt juver. En sådan hormonspruta för att injicera korna med saluförs av Monsanto.

Fox News, den amerikanska nyhetskanalen, berättar hur journalisterna hotats med sparken och försökts mutas med pengar när de ville berätta om företagets härjningar. Vittnesmålen om mycket osunda, oschyssta, illvilliga Monsantometoder verkar vara hur många som helst.

Där fanns också en bonde som hade fått påhälsning av företagets representanter från Monsanto vilka tog sig ut på hans åkrar för att se om han använde sig av förra årets skörd för att så nytt i år. Företaget hävdade att de hade patent på sina grödor och han tvingades till en ekonomisk förlikning. För vem vågar ta striden mot ett multinationellt bolag med fem generationers bondgård som insats?

Det multinationella storföretaget Monsanto är världsledande på genmanipulerad mat.

Tack och lov att LRF, Greenpeace med så många fler har reagerat mot genmanipulerad föda och hoppas att vi kan stå starka inför trycket. Och du, nästa gång du sprutar dina växter med Roundup hemma i trädgården. Håll andan och låt inte små barn och hundar tulta omkring i gräset strax efter besprutning. För Glyfosat är ett gift. Varför skulle ogräset annars dö?

Värst av allt är väl ändå Monsantoskandalen i Anniston Alabama där företaget grävde ner rester från PCB-tillverkningen mitt i ett område, där det bodde en relativt fattig befolkning, bland villorna och under decennier låg giftet där och läckte ut medan män och kvinnor dog på grund av giftet som läckte ut i svåra cancerogena sjukdomar. PCB användes till mjukgörare och som flamskyddsmedel inom industrin tills dess att man upptäckte hur farligt det var för människor och djur. År 2001 åkte Monsanto på ett skadeståndsbelopp till den svarta befolkningen i Anniston på 700 miljoner kronor. Människorna har alldeles för höga halter PCB i sina kroppar. Skadeståndet ska gå till att rena förorenad jord och till ett sjukhus för offrena. Liven går inte att rädda. Money talks.

Lotte Lundgren
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer