1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Moderaterna sviker det kubanska folket

Att Moderaterna ger sitt stöd till de Kubaavtal som regeringen nu ror i hamn är obegripligt.
En kvinna vid en graffitimålning av gerillaledaren och massmördaren Che Guevara i Kubas huvudstad Havanna. De Kubaavtal som regeringen nu ror i hamn är allt för milt mot kommunistdiktaturen i Karibien.
Foto: Javier Galeano

EU-avtalet som riksdagen har haft att ta ställning till innebär i breda drag ett mindre isolationistiskt förhållningssätt gentemot Kuba. Avtalet understryker hur viktigt det är med stöd i processer mot reformering, demokrati och mänskliga rättigheter. De skarpa kraven på regimen att faktiskt överge sitt totalitära styrelseskick och främja fri- och rättigheter för sina medborgare, lyser dock med sin frånvaro.

Med avtal blir internationella relationer mer strukturerade, något som Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark anger som ett skäl varför partiet valt att stödja avtalet. Öppenhet på handelsområdet är som bekant en dokumenterat bra medicin mot fattigdom. Problemet är att dessa generella utrikespolitiska principer inte är applicerbara på varenda land. I fallet Kuba rör det sig inte om ett land som är fattigt för att de ligger i en utvecklingsfas. Landets invånare är fattiga för att lever i en planekonomi. Kuba är helt enkelt inte jämförbart med utvecklingsländer i Afrika där stater och system är korrumperade för att de är instabila, eftersom Kuba är en kommunistdiktatur.

Tron att plikttrogna skrivningar i internationella avtal skulle rå på den hårdnackade Havannaregimen skvallrar om naivitet. Snarare skulle samförståndsavtalet i den försiktiga form det har nu spela själva regimen i händerna. Att representanter för oppositionen på Kuba uppmanat EU-länderna att inte skriva under avtalet visar tydligt vem som vinner på ett sådant avtal – och inte är det det kubanska folket eller de inhemska demokratikämparna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Motiveringen om att avtalet skulle öppna upp för bättre villkor för den kubanska befolkningen håller helt enkelt inte. Detta är politik också för kommuniststyret på Kuba. Och det som skett medan att samtalen har pågått är att kritiken mot Kuba har mildrats. Själva avtalet i sig har närt en föreställning om att Kuba är på väg att öppna upp sig mer och lätta på det totalitära trycket.

Men så fungerar inte kommunistdiktaturer, och det borde Moderaterna veta. Under kalla kriget då många på vänsterkanten såg mellan fingrarna på kommuniststaterna, eller rentav såg dessa som förebilder, stod Moderaterna upp för att förtrycket som pågick på ena sidan järnridån var reellt och skulle bekämpas. När andra relativiserande förtrycket, intog en tredje ståndpunkt med neutralitetsambitioner och startade vänföreningar med diktaturerna, så gick Moderaterna i bräschen för de baltiska staternas självständighet med Måndagsrörelsen. Att M väljer att stödja de alltför tillmötesgående Kubaavtalet är lika orätt som svårförståeligt. Av ett parti som Moderaterna förväntas betydligt mer i detta avseende.

Förutom regeringen och Vänsterpartiet väljer samtliga riksdagspartier att rösta nej till avtalet, för det är helt enkelt vedertaget att de ställer allt för liten press på Kubas kommuniststyre. Moderaterna har historiskt alltid stått upp mot kommunismen. Att partiet nu ställer sig bakom en svensk signatur på ett avtal som är så godtroget och som de oppositionella inte vill ha, är såväl en avvikelse från det arvet som ett osedvanligt dåligt beslut.

Läs mer

Coronaviruset i länet

Utbrott av covid-19 på sjukhus i Kalmar län – åtta smittade

”Utbrottet är ett tydligt exempel på att smittspridning förekommer i samhället”.

Hem och bostad

Konstnärsvilla på Öland en klickmagnet på Hemnet

Villan i Vickleby har samlat in dryga 2000 besök efter ett dygn på Hemnets sajt.

Oskarshamn

Oskarshamn: Vi kom in på gymnasiet

Här är alla namnen på de som blivit antagna till höstens utbildningar.

Skulle flugit till Bromma

Flygbolag avbryter satsning på ny linje från Kalmar

Om en månad skulle flygbolaget Air Leap öppna en linje mellan Kalmar och Bromma.

Kalmar

Kalmar: Filmade våldtäkt på sovande kvinna

42-årig man döms till två års fängelse.

Sport

Rydström: "Önskar att jag inte stannat länge i en och samma klubb”

”Jag är privilegierad över att jag fick en så trygg uppväxt i Listerby”