Annons

Moderaterna borde inte ha backat Stubb

Toppkandidater i EU-valet stärker inte engagemanget för unionen.
Ledare • Publicerad 10 november 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Bra toppkandidat i ett feltänkt val: Alexander Stubb.
Bra toppkandidat i ett feltänkt val: Alexander Stubb.Foto: Jussi Nukari

Rösta på Moderaterna, få Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens ordförande! Så lät det inte i EU-valet 2014 och det på goda grunder. Moderaterna har aldrig velat ha systemet med så kallade Spitzenkandidaten, kandidater till posten som ordförande för EU-kommissionen som de olika partigrupperna nominerar.

Därför var det förvånande att partiet i år tog ställning för Alexander Stubb, Finlands tidigare finans- och statsminister, som Spitzenkandidat för den kristdemokratiska gruppen i Europaparlamentet.

Annons

Stubb, som för övrigt också har deltagit i Ironman i Kalmar, må ha varit en god kandidat till posten. Ur svenskt perspektiv hade han också varit att föredra framför den som slutligen vann valet, bayraren Manfred Weber som sannolikt har en stor stats perspektiv på EU-samarbetet.

Men det gör det inte lättare att förklara varför Moderaterna deltar i en process som är så feltänkt. Att Spitzenkandidatsystemet skulle leda till mer demokratisk förankring av EU är helt osannolikt. Vem som blir EU-kommissionens ordförande är milt uttryckt inte en fråga som väljarna engagerar sig starkt i.

Debatter mellan olika toppkandidater får aldrig samma status som en duell mellan statsministerkandidater. I förra EU-valet röstade omkring 170 miljoner européer. En halv miljon tittare såg toppkandidaterna debattera på tv.

En ännu tyngre invändning mot systemet är att det skapar en skev bild av EU-samarbetet. EU-kommissionen är inte en regering som står till svars inför Europaparlamentet. Medlemsländernas regeringar, inte parlamentet, bör ha rätten att bestämma vem som leder EU-kommissionen. Spitzenkandidatproceduren ger sken av överstatlig demokrati som saknar stöd i samarbetets konstruktion. EU är ingen parlamentarisk demokrati.

Stubbs nationalitet eller fallenhet för uppdraget ändrar inte på detta. Moderatledaren Ulf Kristerssons budskap till Stubb var: ”Vi kommer gärna att stå bakom dig men vi tycker inte att det här i grund och botten är rätt sätt.” Ett mer logiskt agerande än att rösta på Stubb hursomhelst, hade varit att avstå.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons