Annons

Moderaterna är långt från det ”konservativa blocket”

Barometern-OT:s tidigare ledarskribent, Alice Teodorescu, får en nyckelroll i arbetet med ett nytt moderat idéprogram.
Ledare • Publicerad 2 april 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

När Ulf Kristersson presenterar ledarduon för Moderaternas idéarbetsgrupp får han applåder från alla håll i partiet. Christofer Fjellner, den avgående EU-parlamentarikern, som blir ordförande i gruppen tillhör dem som aldrig jublade över Nya Moderaterna vägval. Nu lär det bli mer betoning av frihet - som den moderata eftervalsanalysen efterlyste - och individualism som tonats sedan Reinfeldteran.

Alice Teodorescu, huvudsekreterare i Moderaternas idéarbetsgrupp.
Alice Teodorescu, huvudsekreterare i Moderaternas idéarbetsgrupp.Foto: Henrik Montgomery/TT

Samtidigt får den tidigare ledarskribenten vid Barometern-OT och sedermera politiska redaktören vid Göteborgs-Posten, Alice Teodorescu, en nyckelroll som huvudsekreterare. Teodorescu orienterade tidigt sig fram, medan andra gick i vilse, till de frågor som står högst på den politiska dagordningen i dag. Göteborgs-Posten hittade en egen position på den Gal-Tan-skala som präglar debatten kring migration, identitet och nation. En spännande dynamik i ledningen, kan man försiktigt uttrycka.

Annons

Själv har Ulf Kristersson återkommande lyft fram den syntes av liberala och konservativa idéer som Hans L Zetterberg på 1990-talet förde in i Moderaterna. Då handlade det om att diskutera den lilla (familj och gemenskaper) respektive den stora världen (politik och marknad) och om att stärka det civila samhället.

Zetterberg skapade en grund för en moderat berättelse som var större än en förening av hårda rättsfrågor/stat och individuell frihet. Den linjen har relevans i dag. Kombinationen frihetlig individualism och ”Tan”-frågorna - med betoning på stark stat - som präglar en växande del av den konservativt inriktade borgerligheten är inte ett tillräckligt svar på dagens frågor. Visst, Zetterberg såg aldrig individens frihet utmanas av en stat som backat undan, i förorten där slöjtvång drabbar tonårstjejer eller på landsbygden där stöldligorna urholkar samhällskontraktet. Han såg heller aldrig den stora migrationens konsekvenser, även om han visste att frihet förutsätter trygghet. Men betoningen av människan som gemenskapsvarelse och av att inte bara politiken har gränser utan också marknaden borde vara lika aktuell nu som då.

I idégruppen finns det dock andra som kan föra bland annat Zetterbergs liberalkonservativa arv vidare. Sveriges Radios förre vd, Mats Svegfors, återvänder till politiken efter att ha betraktats som närmast en avfälling inom Moderaterna efter att ha genomgått en intellektuell resa mot en mer filosofiskt och religiöst betingad världsbild. En annan ledamot, Stefan Olsson, regionråd i Uppsala, och tidigare vikarierande ledarskribent i Smålandsposten, har också författat en populär bok om konservatismen.

De liberala perspektivet synes dock vara starkt. De som talat om ett konservativt block i riksdagen, i syfte att fula ut Moderaterna och Kristdemokraterna genom att föra samman dem med nationalistiska Sverigedemokraterna, har uppenbarligen missat den starka liberala dominansen i den moderata ledningen.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons