Annons

Moderaterna agerar, regeringen reagerar

Symptomatiskt nog var M-ledaren Ulf Kristersson först ut på söndagen. Statsminister Magdalena Andersson talade några timmar senare.
Ledare • Publicerad 14 augusti 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

M-ledaren Ulf Kristersson irriterade nog en och annan traditionell väljare när han lade söndagens sommartal i Strängnäs med start klockan 11:00. Om inte vilodagen helgas så brukar i varje fall högmässotiden respekteras. Han var dock symptomatiskt nog först ut. Före statsminister Magdalena Andersson.

Ulf Kristersson (M) sätter den politiska dagordningen.
Ulf Kristersson (M) sätter den politiska dagordningen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Budskapet var intressant nog en förening av traditionell moderat skattepolitik med en tydlig social inriktning. Tidigare har Kristersson tydligt betonat att ett skattehöjarstopp de närmaste åren är målsättningen, när tiderna blir sämre och utrymmet för sänkta skatter är minimalt med skenande kostnader och ökade försvarsutgifter. Dock har M-ledaren även tidigare förklarat att skattesänkningar med tonvikt på låg och medelinkomsttagare fortsatt står på agendan.

Annons

Något av det bästa som skett med Moderaternas utveckling är att partiet i dag bryr sig minst lika mycket om låginkomsttagares skatter som höginkomsttagares.

Ja även marginaleffekterna - det vill säga vad som blir kvar av lönen - för den som går från försörjningsstöd till arbetsinkomster fortsätter att vara en prioriterad fråga. Där vill Kristersson se att personer med ekonomiskt bistånd ska gynnas mer av att börja arbeta. Och samtidigt föreslås ett förstärkt jobbskatteavdrag med tyngdpunkt på låg och medelinkomsttagare.

Där syns ambitionen att inkludera fler- ja hela samhället - i konkreta åtgärder. Den ekonomiska utvecklingen är komplex och utrymmet för radikala skattesänkningar finns inte för den som värnar budgetdisciplin. Men ska justeringar genomföras måste arbete och sammanhållning vara överordnade värden.

Några timmar senare deklarerade statsminister Magdalena Andersson i sitt sommartal i Göteborg (som inleddes klockan 14:00) att straffen för gängkriminella ska skärpas och att minimistraffet för grovt vapenbrott ska höjas från två till fyra år om Socialdemokraterna får igenom sin politik.

När Moderaterna krävde dubblerade straff för gängrelaterad brottslighet svarade justitieminister Morgan Johansson (S) att det har de ”inte tänkt igenom riktigt.” Och när Kristdemokraterna för nästan exakt ett år sedan förordade att straffet för grovt vapenbrott skulle vara minst fem års fängelse svarade justitieministern att ”straffen redan skärpts” och att KD:s förslag ”inte var finansierade”.

”Först dissekeras förslag på områden som migration eller straff ja eller till och med hela säkerhetspolitiska inriktningen i hårda ordalag. Sedan förvandlas de efter några månader till S-politik.”

Mönstret känns igen. Först dissekeras förslag på områden som migration eller straff ja eller till och med hela säkerhetspolitiska inriktningen i hårda ordalag eller med teknikaliteter.

Sedan förvandlas de efter några månader till S-politik och vallöften. Språkkrav, avlyssning, ordning i skolan, tillfälliga uppehållstillstånd, straff, avvisningar, hårdare krav på biståndsländer att ta emot utvisade, kraftigt höjda försvarsanslag och Natomedlemskap och nu också en något ljusare retorik om kärnkraftens framtid. Listan är lång som en skyskrapa på Socialdemokraternas helomvändningar.

Att låna framgångsrika idéer och göra dem till sina hör till demokratins spelregler.

Men det är inte statskonst att göra det onda till det goda. Eller att inte erkänna att man faktiskt har haft fel. Den taktiken kan inte kallas för pragmatism.

Magdalena Andersson talades alltså några timmar efter Kristersson. Det symboliserade väl hur partiet legat efter i fråga efter fråga för att sedan anamma borgerliga förslag ändå in i en redan pågående valrörelse.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons